Tort Szwarcwaldzki

Tort Szwarcwaldzki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • jaja

    5 sztuk
  • mąka

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • kakao

    5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • margaryna

    5 dag

masa wiśniowa

  • wiśnie bez pestek

    40 dag
  • cukier żelujący 3:1

    1 szklanka

masa śmietanowa

  • śmietana 30%

    750 ml
  • fix do śmietany

    2 opakowania
  • cukier puder

    do smaku

dodatkowo

  • alkohol

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • gorzka czekolada

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort Szwarcwaldzki  foto
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Całe jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę ciągle miksując. Na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy rozpuszczoną margarynę. Masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką. Ciasto pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Po przestygnięciu kroimy je na trzy blaty. Blat z wierzchu ścinanym i zostawiamy okruszki na dekorację.
Krok 2 - Tort Szwarcwaldzki  foto
Wiśnie rozmrażamy na sitku. Przekładamy je do rondla, zaś sok odstawiamy do ponczu. Do wiśni dodajemy cukier żelujący lub żelatynę i cukier do smaku. Gotujemy je kilka minut i odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 3 - Tort Szwarcwaldzki  foto
Śmietanę 30% mocno chłodzimy i ubijamy ją dodając pod koniec ubijania cukier puder do smaku oraz fixy.
Krok 4 - Tort Szwarcwaldzki  foto
Pierwszy blat ciasta układamy w tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Nasączamy do ponczem przygotowanym z soku z wiśni, cukru i alkoholu. Na blat wykładamy wiśnie. Jeśli nie zastygły, wstawiamy na minutkę do zamrażalnika, u mnie od razu stężały. Na wiśnie wykładamy 1/3 masy śmietanowej, przykrywamy ją drugim blatem, nasączamy, wykładamy wiśnie, następnie masę śmietanową. Masą smarujemy też wierzch ciasta. Zdejmujemy obręcz z tortownicy i smarujemy masą brzegi. Brzegi posypujemy kruszkami ciasta. Górę dowolnie dekorujemy wiśniami i gorzką czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

paniusiaewa

14.04.2017 18:47
Pysznie wygląda i na pewno tak smakuje. Super.

norweska20

01.08.2015 13:58
wyśmienity

luna76

28.04.2015 16:57
o raju!!! fantastyczny!!!

fotoviderek

18.03.2015 17:37
Takie torty to ja lubię :)

IlonaAlbertos

18.03.2015 17:30
Beatris, dziękuję za czujność. Faktycznie o jedno zero za dużo.

Anna169Hosz

18.03.2015 15:43
Mój ulubiony:)

Beatris

18.03.2015 15:31
Wspaniały torcik:) Ale nie wkradł Ci się mały błąd w składnikach? Margaryny nie miało być 50 g zamiast dkg?

joanna43

18.03.2015 15:16
mój ideał - uwielbiam

Grazyna0211

18.03.2015 14:54
pyszny tort

RenataZ-et

18.03.2015 14:33
bardzo apetyczny wypiek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat