Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort straciatella z wiśniami

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 5 sztuk
cukier 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 16 g
kropelki czekoladowe 50 g

Masa

śmietana 30% 1/2 litra
cukier puder 3 łyżki
czekolada gorzka 50 g-starta
wiśnie w syropie 900 ml

Galaretka wiśniowa

Syrop: z wiśni
żelfix 1 torebka
cukier 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka

Poncz

woda ciepła 1 szklanki
cukier 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
rum 1 łyżka

Dekoracja

polewa czekoladowa
wiśnie kandyzowane
bita śmietana
czekolada

Przepis i sposób przygotowania na: Tort straciatella z wiśniami

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę wsypując w trakcie miksowania cukry, ubijać do uzyskania białej lśniącej masy.Dodać żółtka i delikatnie zmiksować.
Krok 1 - Tort straciatella z wiśniami foto
2
Mąkę pszenną wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną tak aby nie było grudek połączyć z proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do masy delikatnie aby nie naruszyć struktury piany mieszając na najniższych obrotach miksera.Wsypać kropelki czekoladowe wymieszać łyżką, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy.Piec około 30 minut w temp 170*c. Po całkowitym wystudzeniu przekroić wzdłuż tak aby otrzymać 3 krążki.
Krok 2 - Tort straciatella z wiśniami foto
3
Galaretka wiśniowa: Wiśnie osączyć dokładnie na durszlaku, sok zagotować z cukrem i żelfiksem około 3 minut dodać sok z cytryny, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.
Krok 3 - Tort straciatella z wiśniami foto
4
Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan fiks podzielić na dwie części do jednej dodać startą czekoladę, wymieszać. Poncz: Składniki ponczu wymieszać ze sobą.
Krok 4 - Tort straciatella z wiśniami foto
5
Przełożenie: Jeden blat biszkoptu nasączyć dobrze ponczem wylać tężejącą galaretkę wiśniową, powciskać połowę osączonych wiśni wyłożyć połowę masy śmietanowej białej, przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem rozsmarować masą z czekoladą przykryć ostatnim krążkiem biszkopta który również nasączamy, wierzch dekorujemy polewą czekoladową robimy rozetki z bitej śmietany i wciskamy wiśnie kandyzowane i serduszka z gorzkiej czekolady.Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego!
Krok 5 - Tort straciatella z wiśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 21.03.2015 16:04
fantastyczny, mniam mniam
turkus3 20.03.2015 09:08
poproszę kawałek tego cudownego tortu :-)
monikaT83 19.03.2015 21:13
Agata przecudny tort! Czyli wspaniały wypiek jak zwykle u Ciebie:)
caralajna 19.03.2015 18:59
boskie ciacho
Babeczka35 19.03.2015 16:05
Piękny torcik:)
Grazyna0211 19.03.2015 15:43
cudny i smaczny tort
luna76 19.03.2015 14:26
wygląda obłędnie!!! :)
wwwiolka 19.03.2015 12:47
Bardzo fajny przepis.
Kluska_87 19.03.2015 11:18
ale pysznie :)
ben-ka 19.03.2015 11:04
Ależ to apetyczne ciacho !!!
kloruś 19.03.2015 10:49
Wygląda zjawiskowo! Częstuję się!
engie23 19.03.2015 08:46
smakowicie wygląda
Wiesława1 19.03.2015 08:29
Wspaniały torcik
Skotka 19.03.2015 08:20
Pyszny, aż ślinka cieknie na sam widok:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak