Tort straciatella z wiśniami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajko

    5 sztuk
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    16 g
  • kropelki czekoladowe

    50 g

Masa

  • śmietana 30%

    1/2 litra
  • cukier puder

    3 łyżki
  • czekolada gorzka

    50 g-starta
  • wiśnie w syropie

    900 ml

Galaretka wiśniowa

  • Syrop:

    z wiśni
  • żelfix

    1 torebka
  • cukier

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka

Poncz

  • woda ciepła

    1 szklanki
  • cukier

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • rum

    1 łyżka

Dekoracja

  • polewa czekoladowa

  • wiśnie kandyzowane

  • bita śmietana

  • czekolada

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort straciatella z wiśniami foto
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę wsypując w trakcie miksowania cukry, ubijać do uzyskania białej lśniącej masy.Dodać żółtka i delikatnie zmiksować.
Krok 2 - Tort straciatella z wiśniami foto
Mąkę pszenną wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną tak aby nie było grudek połączyć z proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do masy delikatnie aby nie naruszyć struktury piany mieszając na najniższych obrotach miksera.Wsypać kropelki czekoladowe wymieszać łyżką, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy.Piec około 30 minut w temp 170*c. Po całkowitym wystudzeniu przekroić wzdłuż tak aby otrzymać 3 krążki.
Krok 3 - Tort straciatella z wiśniami foto
Galaretka wiśniowa: Wiśnie osączyć dokładnie na durszlaku, sok zagotować z cukrem i żelfiksem około 3 minut dodać sok z cytryny, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.
Krok 4 - Tort straciatella z wiśniami foto
Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan fiks podzielić na dwie części do jednej dodać startą czekoladę, wymieszać. Poncz: Składniki ponczu wymieszać ze sobą.
Krok 5 - Tort straciatella z wiśniami foto
Przełożenie: Jeden blat biszkoptu nasączyć dobrze ponczem wylać tężejącą galaretkę wiśniową, powciskać połowę osączonych wiśni wyłożyć połowę masy śmietanowej białej, przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem rozsmarować masą z czekoladą przykryć ostatnim krążkiem biszkopta który również nasączamy, wierzch dekorujemy polewą czekoladową robimy rozetki z bitej śmietany i wciskamy wiśnie kandyzowane i serduszka z gorzkiej czekolady.Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 21.03.2015 16:04
fantastyczny, mniam mniam
turkus3 20.03.2015 09:08
poproszę kawałek tego cudownego tortu :-)
monikaT83 19.03.2015 21:13
Agata przecudny tort! Czyli wspaniały wypiek jak zwykle u Ciebie:)
caralajna 19.03.2015 18:59
boskie ciacho
Babeczka35 19.03.2015 16:05
Piękny torcik:)
Grazyna0211 19.03.2015 15:43
cudny i smaczny tort
luna76 19.03.2015 14:26
wygląda obłędnie!!! :)
wwwiolka 19.03.2015 12:47
Bardzo fajny przepis.
Kluska_87 19.03.2015 11:18
ale pysznie :)
ben-ka 19.03.2015 11:04
Ależ to apetyczne ciacho !!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat