Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Staromoskiewski

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier 150 gram
mąka pszenna 115 gram
kakao 25 gram
roztopione i wystudzone masło 40 gram
Składniki na masę:
woda 20 ml
mleko skondensowane 120 gram
masło 200 gram
żółtko jajek 1 sztuka
kakao 10 gram
cukier wanilinowy 8 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Staromoskiewski

Biszkopt:

Mąkę i kakao przesiać. Żółtka utrzeć z połową cukru.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę cukru.
Krem z żółtek i białka delikatnie połączyć. Do masy dodać równie delikatnie mąkę i kakao.
Wlać masło i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy (ja użyłam tortownicy o średnicy 21 cm).
Piec ok. 30 minut w temp. 180 st.C (do suchego patyczka)
Przestudzony blat przekroić wzdłuż na 3 części.

Masa:

W kąpieli wodnej (w garnuszku nad parą) umieścić w misce żółtko, wodę i mleko skondensowane.
Mieszać aż zgęstnieje. Wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem wanilinowym.
Do masła (cały czas miksując )stopniowo dodawać masę z mleka skondensowanego, na koniec kakao i jeszcze raz zmiksować.


Dodatkowo:
alkohol (opcjonalnie), do nasączenia biszkoptów (u mnie amaretto)
powidło śliwkowe (opcjonalnie), do posmarowania biszkoptów
60 g masła i 60 g czekolady gorzkiej - na polewę (do roztopionego masła dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszać aż całkowicie się połączy)


Blat biszkoptu nasączyć alkoholem, posmarować powidłem, posmarować 1/2 kremu.
Z kolejnym robimy to samo.
Na koniec polewamy całość gęstniejącą polewa.
Schłodzić całość w lodówce.

Polecam i Smacznego !!! :):):)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

juuusta 19.11.2013 13:57
mniam pyszny musi być

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak