Przepis i sposób przygotowania na: Tort Staromoskiewski
Mąkę i kakao przesiać. Żółtka utrzeć z połową cukru.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę cukru.
Krem z żółtek i białka delikatnie połączyć. Do masy dodać równie delikatnie mąkę i kakao.
Wlać masło i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy (ja użyłam tortownicy o średnicy 21 cm).
Piec ok. 30 minut w temp. 180 st.C (do suchego patyczka)
Przestudzony blat przekroić wzdłuż na 3 części.
Masa:
W kąpieli wodnej (w garnuszku nad parą) umieścić w misce żółtko, wodę i mleko skondensowane.
Mieszać aż zgęstnieje. Wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem wanilinowym.
Do masła (cały czas miksując )stopniowo dodawać masę z mleka skondensowanego, na koniec kakao i jeszcze raz zmiksować.
Dodatkowo:
alkohol (opcjonalnie), do nasączenia biszkoptów (u mnie amaretto)
powidło śliwkowe (opcjonalnie), do posmarowania biszkoptów
60 g masła i 60 g czekolady gorzkiej - na polewę (do roztopionego masła dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszać aż całkowicie się połączy)
Blat biszkoptu nasączyć alkoholem, posmarować powidłem, posmarować 1/2 kremu.
Z kolejnym robimy to samo.
Na koniec polewamy całość gęstniejącą polewa.
Schłodzić całość w lodówce.
Polecam i Smacznego !!! :):):)