Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort sowa

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt 3 sztuki (tortownica 24 CM)

jajko 3 x 4 sztuki
mąka pszenna 3 x 100 gram
mąka ziemniaczana 3 x 2 łyżki
masło klarowane 3 x 30 gram
cukier 3 x 130 gram
cukier waniliowy 3 x 1 łyżka

krem truskawkowy

serek homogenizowany 1 kg
mus truskawkowy 1 szklanka
cukier 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda 4 łyżeczki

krem maślany

masło miękkie 1,5 kostki
cukier puder 6 łyżek
sok z cytryny 1 łyżeczka

poncz

cytryny 1,5 sztuki
woda 1,5 szklanki
cukier 2 łyżki

dodatkowo

biszkopty okrągłe 15 sztuk
gotowa masa cukrowa 1 kg
barwnik spożywczy do ciast

Przepis i sposób przygotowania na: Tort sowa

Do przygotowania tortu potrzebujemy trzy blaty waniliowego biszkoptu. Ja upiekłam każdy osobno. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier i wanilię. Dodajemy po jednym żółtku i porcjami dosypujemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. Przekładamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok 25 minut w 170 stopniach. Podobnie przygotowujemy kolejne dwa biszkopty. Żelatynę zalewamy zimną wodą. Kiedy napęcznieję podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Serek ubijamy robotem stopniowo dodając mus truskawkowy oraz cukier. Ja miałam już posłodzone truskawki, dlatego podałam ilość cukru na oko. Na koniec dodajemy rozpuszczona żelatynę. Cytryny obieramy i kroimy w plastry. Gotujemy w wodzie z cukrem przez kilka minut. Przecedzamy. Miękką margarynę ucieramy z cukrem i sokiem. Krem maślany trzymamy w temperaturze pokojowej. Kiedy przygotujemy już wszystko możemy zacząć "składać" tort. Każdy biszkopt nasączamy ponczem. Krem truskawkowy nakładamy stopniowo po łyżce na środek blatu. Będzie trochę rozlewał się po biszkopcie ale po schłodzeniu stężeje. Dlatego musimy zostawić około 1 cm przy brzegu aby po nałożeniu drugiego blatu krem nie wyciekł. Na wierzchu robimy niewielką kopułkę na która nakładamy okrągłe biszkopty. Również je nasączamy. Wstawiamy tort do lodówki na godzinę. Po tym czasie równomiernie nakładamy krem maślany. Również wstawiamy do lodówki. Kiedy tort będzie się chłodził przygotowujemy odpowiednie kolory masy cukrowej. Około 700-750 g potrzebujemy w kolorze różowym. Żeby powstał efekt delikatnego cieniowania niedokładnie rozprowadzamy barwnik. Najlepiej dodać sam proszek bez rozpuszczania w wodzie. Dekorowanie zaczynamy od niebieskiego koloru. Użyłam do tego foremki w kształcie niedużej gwiazdy, której ramieniem wycinałam romby z cukrowych gwiazdek. Nakładamy je od dołu. Łatwiej będzie, jeżeli na torcie narysujemy sobie łuk, w którym będziemy przyklejać niebieskie elementy. Do wycinania różowych "piórek" użyłam puszki po koncentracie pomidorowym o wadze 70 g. Odcięłam dno i nadałam jej lekko owalny kształt. Elementy również nakładamy od dołu. Z pozostałej masy robimy uszy,oczy, kwiatki, dziób, nogi oraz listki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 25.10.2015 16:20
palce lizać
myszka6 16.09.2015 09:21
Super , wygląda apetycznie wart wypróbowania.
Madzai 28.08.2015 10:34
Mega super
Ania96 28.07.2015 15:26
piękny!jak tylko nadarzy się okazja to zrobię
sammakko 09.07.2015 23:10
Bardzo mi miło :)
ada.la 09.07.2015 10:52
jestem zachwycona twoimi tortami
sammakko 08.07.2015 22:50
Dziękuję :)
berys18 08.07.2015 08:17
bardzo miła sówka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak