Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietanowy z brzoskwiniami i wanilią

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
jajko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
ekstrakt z wanilii 1 łyżka
śmietana 30% 700 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
brzoskwinie 1 puszka
dżem truskawkowy 5 łyżek
syrop brzoskwiniowy 1/2 szklanki
cukier waniliowy 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietanowy z brzoskwiniami i wanilią

Kroki postępowania

1
Jajka ubijamy wraz z ¾ szklanki cukru za pomocą miksera przez około 8 minut. Następnie dodajemy 1 łyżkę ekstraktu z wanilii, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ciasto wylewamy na formę o średnicy ok. 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 1 - Tort śmietanowy z brzoskwiniami i wanilią foto
2
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym na 150 stopni przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie, gdy już będzie całkiem wystudzony równamy górną część biszkoptu, a następnie przekrawamy go poziomo na 3 równe części.
Krok 2 - Tort śmietanowy z brzoskwiniami i wanilią foto
3
Każdą część nasączamy syropem brzoskwiniowym, a następnie smarujemy dżemem, z wyjątkiem najwyższej warstwy.
Krok 3 - Tort śmietanowy z brzoskwiniami i wanilią foto
4
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach wraz z 5 łyżkami cukru z prawdziwą wanilią. Gdy śmietana będzie odpowiednio ubita, zmniejszamy obroty i dodajemy do niej wystudzoną żelatynę.
Na dwa dolne biszkopty nasączone i posmarowane dżemem, wykładamy ubitą śmietanę.
Brzoskwinie odsączamy od syropu, kroimy w kostkę i kładziemy na bitą śmietanę, postępując w taki sam sposób przy każdej warstwie. Natomiast nasączony biszkopt w najwyżej partii smarujemy bitą śmietaną i dekorujemy brzoskwiniami pokrojonymi w plasterki.
Krok 4 - Tort śmietanowy z brzoskwiniami i wanilią foto
5
Boki tortu również smarujemy bitą śmietaną i dodatkowo osypujemy pokruszonym biszkoptem, pozostałym po równaniu górnej jego części.
Tort wkładamy do lodówki na co najmniej 5 godzin, najlepiej całą noc do całkowitego stężenia.
Krok 5 - Tort śmietanowy z brzoskwiniami i wanilią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 06.02.2014 18:48
wiem, że by mi smakował
adelajda 02.02.2014 20:22
dobry ten torcik :)
Alex_M 03.01.2014 10:51
apetyczny :)
Rysia 02.01.2014 21:50
Bardzo smaczny.
Aleksandra/Olcia 02.01.2014 19:20
super torcik
Rycerz
Rycerz 02.01.2014 19:07
Ciekawy przepis
iwi 02.01.2014 18:19
Mega pyszność

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak