Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietanowy kokosowo-czekoladowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier kryształ 30 dkg
mąka pszenna 20 dkg
margaryna 14 dkg
śmietana 12% 4 łyżeczki
śmietana kremówka 1 l
galaretka fioletowa 1
galaretka agrestowa 1
cukier puder 800 g
glukoza 3 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier puder 6 czubatych łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat
woda 50 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietanowy kokosowo-czekoladowy

Kroki postępowania

1
Ciasto I

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem kryształem na puszystą pianę. Następnie dodać margarynę i dalej miksować.
Krok 1 - Tort  śmietanowy  kokosowo-czekoladowy foto
2
Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy aby połączyć składniki.
Krok 2 - Tort  śmietanowy  kokosowo-czekoladowy foto
3
Ciasto podzielić na pół.Upiec dwa spody. Piec ok 35-45 minut.
Krok 3 - Tort  śmietanowy  kokosowo-czekoladowy foto
4
Ciasto II przyrządzić wg przepisu z:

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/271798/ciasto-kokosowo-czekoladowe.html Po upieczeniu przekroić na pół.

Na dno tortownicy wkładamy połowę ciasta nr II. Śmietanę kremówkę ubijamy z 6 łyżkami cukru pudru i dodajemy rozpuszczoną żelatynę (4 łyżeczki w 1/4 szkl. gorącej wody). Ubitą śmietanę dzielimy na dwie części, jedną wylewamy na spód ciasta kokosowo-czekoladowego.
Krok 4 - Tort  śmietanowy  kokosowo-czekoladowy foto
5
Następnie śmietanę przykrywamy jednym ciastem nr I i wylewamy przygotowaną wcześniej wg. przepisu na opakowaniu fioletową lekko tężejącą galaretkę.
Krok 5 - Tort  śmietanowy  kokosowo-czekoladowy foto
6
Galaretkę przykrywamy spodem ciasta nr II i wylewamy resztę ubitej śmietany.
Krok 6 - Tort  śmietanowy  kokosowo-czekoladowy foto
7
Śmietanę przykrywamy spodem ciasta nr I i wylewamy przygotowaną wcześniej tężejącą zieloną galaretkę.
Krok 7 - Tort  śmietanowy  kokosowo-czekoladowy foto
8
Kolej na dekoracje tortu :)

Do szklanki wlewamy gorącą wodę(50ml) i rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny. Po rozpuszczeniu żelatyny dodajemy glukozę i również rozpuszczamy.
Do drugiego naczynia wsypujemy około 3 szklanki cukru pudru i stopniowo dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę z glukozą. Mieszamy a następnie zaczynamy zagniatać, dosypując po trochy cukru pudru.
Gdy masę zagnieciemy wstawić do lodówki na 10 minut. Po tym czasie rozwałkować na szerokość większą od średnicy tortu. Delikatnie przykryć masą tort. Nadmiar można odciąć.
Krok 8 - Tort  śmietanowy  kokosowo-czekoladowy foto
9
Tort udekorowałam plasterkami kiwi, a z nadmiaru odciętej masy lukrowej przygotowałam dekoracje na tort, używając soku z buraków do różowych różyczek, kilku kropli propolisu do żółtych i kakaa do brązowych paseczków.
Krok 9 - Tort  śmietanowy  kokosowo-czekoladowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 06.01.2014 02:37
bardzo mi się podoba dekoracja :)
Grazyna0211 19.10.2013 11:14
cudny torcik
Margaretkaw 10.05.2013 22:02
Wspaniały :)
monika1968 03.04.2013 18:21
Wygląda pięknie :)
caralajna 30.03.2013 22:17
ale cudeńko :)
Alex_M 26.03.2013 12:31
wspanialy tort!
idealme 25.03.2013 13:30
pyszniutkie!
pajbek 07.03.2013 11:30
Super torcik, widać na jakieś 5-lecie :-) Wszystkiego najlepszego!
miroslawa 07.03.2013 07:35
pyszny tort, zazdrościć solenizantowi i gościom, dekoracja cudna
tessinka 06.03.2013 21:01
Jestem tortożercą....chętnie bym zjadła i tego torcika :)
babajaga1969 06.03.2013 20:33
śliczny tort i dokładny opis :)
Aannkaa82 06.03.2013 20:30
Tort naprawdę śliczny i na yszny (szkoda że nie mogę tego sparwdzić osobiście :))
kokoszka
kokoszka 06.03.2013 18:33
sliczny tort, ja tak nie potrafie
tomek18 06.03.2013 18:30
przepyszny torcik
Mysiunia 06.03.2013 17:59
Wygląda rewelacyjnie! Smaczne warstwy, a dekoracja wspaniała! :)
Adrian3 06.03.2013 17:35
wygląda ślicznie:)
Rafał3 06.03.2013 16:59
Super wygląda naprawde
Justyna223 06.03.2013 16:54
śmietana i kokosy pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak