Tort śmietanowo-wiśniowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt I i II

  • jaja

    6 sztuk
  • cukier

    8 łyżek
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Biszkopt III

  • jaja

    3 sztuki
  • cukier

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    0,5 szklanki
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki

Nasączenie

  • kompot wiśniowy

    2 słoiki
  • wiśnie

    z kompotu
  • wódka

    3/4 szklanki

Do przełożenie i dekoracji

  • śmietana

    750 ml
  • cukier puder

    6 łyżek po 2łyżki na 250ml śmiet.
  • czekolada mleczna

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort śmietanowo-wiśniowy foto
Biszkopt I i II
Jajka ubić razem z cukrem na poszytą pianę.Składniki sypkie przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej.Tortownice o średnicy 28cm wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto na biszkopt przelać do tortownicy i wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st i piec do suchego patyczka, około 30 minut.po wystudzeniu przeciąć na dwa biszkopty.Biszkopt trzeci robimy tak samo, tylko ze peczemy około 20 minut.
Krok 2 - Tort śmietanowo-wiśniowy foto
Wiśnie wydrylować,razem z pozostałymi składnikami nasączenia przełożyć do dużego słoika.Zakręcić i wstrząsnąć.Odłożyć na jeden dzień do lodówki.Przed nasączaniem biszkoptów odsączyć wisienki na sitku.kilka zostawić do dekoracji.
Krok 3 - Tort śmietanowo-wiśniowy foto
Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze i nasączyć (około 3/4 szklanki). 250 ml kremówki ubić z cukrem.Posmarować biszkopt.W śmietanę wcisnąć połowę wisienek.Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć.250 ml kremówki ubić z cukrem i posmarować biszkopt.Ponownie wcisnąć kilka wisienek i ułożyć trzeci biszkopt. nasączyć.
Krok 4 - Tort śmietanowo-wiśniowy foto
Ostatnią porcje śmietany ubić z cukrem.Posmarować wierzch tortu oraz boki.Schłodzić w lodówce przez minimum dwie godziny.
Krok 5 - Tort śmietanowo-wiśniowy foto
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać wierzch i boki tortu.Udekorować wisienkami.Przechowywać w lodówce
Helena63
Do masy śmietanowej najlepiej jest dodać rozpuszczona żelatynę lub miks do śmietany.Dzięki temu mamy pewność że śmietana nie spłynie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 28.07.2015 22:43
Dobry tort .
inka2012 28.07.2015 15:34
wyśmienity :)
IwonaKa 28.07.2015 15:11
uwielbiam takie ciacha
Zdzisław 28.07.2015 14:48
takie słodkości lubię bardzo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat