Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietanowo-wiśniowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt I i II

jaja 6 sztuk
cukier 8 łyżek
mąka pszenna 1 szklanka
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Biszkopt III

jaja 3 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 0,5 szklanki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

Nasączenie

kompot wiśniowy 2 słoiki
wiśnie z kompotu
wódka 3/4 szklanki

Do przełożenie i dekoracji

śmietana 750 ml
cukier puder 6 łyżek po 2łyżki na 250ml śmiet.
czekolada mleczna 100 g

Porada

Do masy śmietanowej najlepiej jest dodać rozpuszczona żelatynę lub miks do śmietany.Dzięki temu mamy pewność że śmietana nie spłynie.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietanowo-wiśniowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt I i II
Jajka ubić razem z cukrem na poszytą pianę.Składniki sypkie przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej.Tortownice o średnicy 28cm wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto na biszkopt przelać do tortownicy i wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st i piec do suchego patyczka, około 30 minut.po wystudzeniu przeciąć na dwa biszkopty.Biszkopt trzeci robimy tak samo, tylko ze peczemy około 20 minut.
Krok 1 - Tort śmietanowo-wiśniowy foto
2
Wiśnie wydrylować,razem z pozostałymi składnikami nasączenia przełożyć do dużego słoika.Zakręcić i wstrząsnąć.Odłożyć na jeden dzień do lodówki.Przed nasączaniem biszkoptów odsączyć wisienki na sitku.kilka zostawić do dekoracji.
Krok 2 - Tort śmietanowo-wiśniowy foto
3
Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze i nasączyć (około 3/4 szklanki). 250 ml kremówki ubić z cukrem.Posmarować biszkopt.W śmietanę wcisnąć połowę wisienek.Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć.250 ml kremówki ubić z cukrem i posmarować biszkopt.Ponownie wcisnąć kilka wisienek i ułożyć trzeci biszkopt. nasączyć.
Krok 3 - Tort śmietanowo-wiśniowy foto
4
Ostatnią porcje śmietany ubić z cukrem.Posmarować wierzch tortu oraz boki.Schłodzić w lodówce przez minimum dwie godziny.
Krok 4 - Tort śmietanowo-wiśniowy foto
5
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać wierzch i boki tortu.Udekorować wisienkami.Przechowywać w lodówce
Krok 5 - Tort śmietanowo-wiśniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 28.07.2015 22:43
Dobry tort .
inka2012 28.07.2015 15:34
wyśmienity :)
IwonaKa 28.07.2015 15:11
uwielbiam takie ciacha
Zdzisław 28.07.2015 14:48
takie słodkości lubię bardzo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak