Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Śmietanowo - Porzeczkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO BISZKOPTOWE

jaja 6 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
ocet 2 łyżeczki
olej 2,5 łyzki

PONCZ DO NASĄCZENIA

wódka 100 ml
woda 50 ml
aromat waniliowy do smaku

MASA

śmietana 30% 2,5 szklanki
cukier puder 5 łyżek
cukier wanilinowy 30 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 płaska łyżeczka
dżem porzeczkowy 2 słoiki

DODATKOWO

perełki cukrowe
kakao

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Śmietanowo - Porzeczkowy

Kroki postępowania

1
Przygotuj tortownicę, wyłóż ją pergaminem.
Białka oddziel od żółtek i zacznij je ubijać na sztywno, następnie ubij je ponownie na sztywno razem z cukrem.
Potem dodaj żółtka i całość ubijaj około 15 - 20 minut. W tym czasie mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej i dokładnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Gdy masa jajeczno - cukrowa będzie puszysta i aksamitna wlej olej i dokładnie zmiksuj, a potem przełącz obroty miksera na najniższe i wsyp małymi partiami mąkę i dokładnie wymieszaj. Na samym końcu dolej ocet.
Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem i piecz około 40 - 50 minut na złoty kolor.
Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przygotowaniem tortu.
Z zimnego biszkoptu należy "zeskubać" wierzchnią warstwę.
Krok 1 - Tort Śmietanowo - Porzeczkowy foto
2
Upieczony, zimny i obskubany biszkopt należy przekroić na 3 krążki.
Przygotuj poncz i nasącz biszkopty.
W szklance wymieszaj ze sobą wódkę, wodę i aromat waniliowy.
Ułóż jeden z krążków na kloszu/paterze i dokładnie polej przygotowanym ponczem.
Krok 2 - Tort Śmietanowo - Porzeczkowy foto
3
Żelatynę namocz w jednej łyżeczce zimnej wody.
Po upływie około 10 minut namoczoną żelatynę zalej dwoma łyżkami gorącej wody, dokładnie wymieszaj.
Do misy miksera przelej śmietanę 30 % i dokładnie ubijaj na sztywno.
W trakcie ubijania wsyp cukier puder i cukier waniliowy.
Pod koniec ubijania wlej wystudzoną żelatynę i w dalszym ciągu ubijaj, aż śmietana będzie zupełnie sztywna.
Krok 3 - Tort Śmietanowo - Porzeczkowy foto
4
Nasączony krążek biszkoptu dokładnie posmaruj dżemem porzeczkowym, a na niego wyłóż bitą śmietanę, którą następnie należy przykryć blatem biszkoptu.
Biszkopt należy ponownie nasączyć ponczem waniliowym, potem wyłożyć grubą warstwę dżemu i przekryć to niezbyt dużą ilością bitej śmietany.
Na wierzchu położyć ostatni blat biszkoptu i również polać go ponczem.

Krok 4 - Tort Śmietanowo - Porzeczkowy foto
5
Boki tortu i wierzch należy obłożyć dość grubą warstwą bitej śmietany. Należy zostawić odrobinę bitej śmietany, aby dosypać do niej ciemnego kakao i udekorować wierzch tortu.
Brzegi tortu obsypałam płatkami cukrowymi o smaku czekoladowym.
Krok 5 - Tort Śmietanowo - Porzeczkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 26.06.2015 08:26
smaczny torcik
adelajda 22.03.2015 11:08
super torcik
Ola1young 19.03.2015 12:29
ładny i pyszny tort :)
iziona 19.03.2015 11:46
Skromny, a jaki piekny jest ten torcik :)
zabcia117 19.03.2015 08:15
Świetny przepis!
2milutka 19.03.2015 08:14
Fajny torcik:)
AgaS10 19.03.2015 06:18
Ale super tort :)
barbara11561 18.03.2015 22:51
bardzo pyszny tort:)
IKrakowianka 18.03.2015 22:40
super tort :)
mirosława4 18.03.2015 21:30
zapowiada się smacznie
halina17 18.03.2015 21:24
Dobry tort.
as28 18.03.2015 21:21
fajny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak