Tort Śmietanowo - Porzeczkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO BISZKOPTOWE

  • jaja

    6 sztuk
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    3/4 szklanki
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2,5 łyżeczki
  • ocet

    2 łyżeczki
  • olej

    2,5 łyzki

PONCZ DO NASĄCZENIA

  • wódka

    100 ml
  • woda

    50 ml
  • aromat waniliowy

    do smaku

MASA

  • śmietana 30%

    2,5 szklanki
  • cukier puder

    5 łyżek
  • cukier wanilinowy

    30 gram
  • żelatyna

    1 płaska łyżeczka
  • dżem porzeczkowy

    2 słoiki

DODATKOWO

  • perełki cukrowe

  • kakao

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort Śmietanowo - Porzeczkowy foto
Przygotuj tortownicę, wyłóż ją pergaminem.
Białka oddziel od żółtek i zacznij je ubijać na sztywno, następnie ubij je ponownie na sztywno razem z cukrem.
Potem dodaj żółtka i całość ubijaj około 15 - 20 minut. W tym czasie mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej i dokładnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Gdy masa jajeczno - cukrowa będzie puszysta i aksamitna wlej olej i dokładnie zmiksuj, a potem przełącz obroty miksera na najniższe i wsyp małymi partiami mąkę i dokładnie wymieszaj. Na samym końcu dolej ocet.
Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem i piecz około 40 - 50 minut na złoty kolor.
Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przygotowaniem tortu.
Z zimnego biszkoptu należy "zeskubać" wierzchnią warstwę.
Krok 2 - Tort Śmietanowo - Porzeczkowy foto
Upieczony, zimny i obskubany biszkopt należy przekroić na 3 krążki.
Przygotuj poncz i nasącz biszkopty.
W szklance wymieszaj ze sobą wódkę, wodę i aromat waniliowy.
Ułóż jeden z krążków na kloszu/paterze i dokładnie polej przygotowanym ponczem.
Krok 3 - Tort Śmietanowo - Porzeczkowy foto
Żelatynę namocz w jednej łyżeczce zimnej wody.
Po upływie około 10 minut namoczoną żelatynę zalej dwoma łyżkami gorącej wody, dokładnie wymieszaj.
Do misy miksera przelej śmietanę 30 % i dokładnie ubijaj na sztywno.
W trakcie ubijania wsyp cukier puder i cukier waniliowy.
Pod koniec ubijania wlej wystudzoną żelatynę i w dalszym ciągu ubijaj, aż śmietana będzie zupełnie sztywna.
Krok 4 - Tort Śmietanowo - Porzeczkowy foto
Nasączony krążek biszkoptu dokładnie posmaruj dżemem porzeczkowym, a na niego wyłóż bitą śmietanę, którą następnie należy przykryć blatem biszkoptu.
Biszkopt należy ponownie nasączyć ponczem waniliowym, potem wyłożyć grubą warstwę dżemu i przekryć to niezbyt dużą ilością bitej śmietany.
Na wierzchu położyć ostatni blat biszkoptu i również polać go ponczem.

Krok 5 - Tort Śmietanowo - Porzeczkowy foto
Boki tortu i wierzch należy obłożyć dość grubą warstwą bitej śmietany. Należy zostawić odrobinę bitej śmietany, aby dosypać do niej ciemnego kakao i udekorować wierzch tortu.
Brzegi tortu obsypałam płatkami cukrowymi o smaku czekoladowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Damiano 26.06.2015 08:26
smaczny torcik
adelajda 22.03.2015 11:08
super torcik
Ola1young 19.03.2015 12:29
ładny i pyszny tort :)
iziona 19.03.2015 11:46
Skromny, a jaki piekny jest ten torcik :)
zabcia117 19.03.2015 08:15
Świetny przepis!
2milutka 19.03.2015 08:14
Fajny torcik:)
AgaS10 19.03.2015 06:18
Ale super tort :)
barbara11561 18.03.2015 22:51
bardzo pyszny tort:)
IKrakowianka 18.03.2015 22:40
super tort :)
mirosława4 18.03.2015 21:30
zapowiada się smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat