Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietanowo-kawowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt jasny

jajko 5 sztuk
cukier 165 gram
mąka pszenna 130 gram
mąka ziemniaczana 50 gram

biszkopt kakaowy

jajko 5 sztuk
cukier 165 gram
mąka pszenna 130 gram
kakao 35 gram

krem śmietanowy

śmietana kremówka 200 ml
cukier puder 1 łyżka
serek mascarpone 150 gram

krem kawowy

śmietana kremówka 200 ml
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki
serek mascarpone 100 gram

dodatkowo

wódka 50 ml
czekolada mleczna 100 gram
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
mleko 2 łyżki
śmietana kremówka 200 ml
cukierki czekoladowe 200 gram
draże 1 garść

Porada

użyłam tortownicy 26 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietanowo-kawowy

biszkopt jasny.
Białka ubić na sztywną piane,nie przerywając miksowania dodawać po łyżce(!)cukru.masa ma cały czas być sztywna.
Następnie dodawać po 1 żółtku.cały czas miksować aby masa była sztywna.mąki przesiać i delikatnie wmieszać w pianę( już nie mikserem).
Ciasto wylać do tortownicy(niczym nie wysmarowanej,tylko spód wyłożyć papierem do pieczenia)i piec w 180 stopniach 30 minut.
(ja piekłam 30 minut w prodiżu).
Biszkopt ciemny
ciasto przygotować identycznie jak w biszkopcie jasnym,ale kakao przesiac razem z mąką.

ostudzone biszkopty wyjąć z tortownicy,przykryte ściereczką odstawić na 24 godziny.
każdy przekroić na 2 lub 3 blaty.w sumie będziemy potrzebowali 2 blaty jasne i 2 ciemne,
ale moje biszkopty wyrosły tak mocno że wyszło po 3 więc 1 jasny i jeden ciemny odłożyłam do innego ciasta.

krem śmietankowy
200 ml kremówki ubić na bitą śmietanę,dodając po łyżce serka zmiksować na gładki krem(można dodać łyżkę cukru pudru)

krem kawowy.
2 łyżki kawy rozpuszczalnej zalać 3 łyżkami wrzątku i wystudzić.
mascarpone zmiksować z cukrem i kawą.Kremówkę ubić na bitą śmietanę i połaczyć z kawowym serkiem.


Blaty biszkoptu nasączać wódką wymieszaną z wodą( 50 ml wódki na 150 ml wody)

złożenie tortu

biszkopt ciemny
1/2 kremu kawowego
biszkopt jasny
cały krem śmietanowy
biszkopt ciemny
1/2 kremu kawowego
biszkopt jasny


200 ml kremówki ubić na bitą śmietanę.Posmarować cały tort włącznie z bokami.

czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i dobrze wymieszać.
Dodać 2 łyżki zimnego mleka,po wymieszaniu i lekkim wystudzeniu wylać na tort.
Górę tortu ozdobić przekrojonymi na 2 części cukierkami czekoladowymi i drażami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 30.04.2017 17:15
wygląda kusząco
Jagódka77 20.04.2017 17:49
świetny tort
MagdalenaIC 10.04.2017 23:00
Pyszny tort :)
mirosława4 19.03.2017 22:07
apetyczny !
Iwusia 19.03.2017 18:25
na bogato ciasto
ania2610 19.03.2017 18:13
wspaniały tort - wygląda pięknie :)
sezamek 19.03.2017 18:10
bardzo, bardzo ładne
IKrakowianka 19.03.2017 17:52
wygląda pięknie!
agaK. 19.03.2017 17:36
Wprost ocieka słodyczą:)
Ada-Gaba 19.03.2017 15:50
bardzo apetyczny tort
Stenka 19.03.2017 15:44
apetycznie wygląda
Bernadeta1 19.03.2017 15:21
wygląda smakowicie
Mniam 19.03.2017 15:18
Tort musiał być na prawdę bardzo smaczny :)
Konczi 19.03.2017 15:13
pysznie wygląda :D
benka 19.03.2017 15:09
Wspaniały torcik.
Wiktoria29 19.03.2017 14:38
bardzo ładny
AZgotuj 19.03.2017 14:19
zapiera dech!!!:)
kasienka23 19.03.2017 14:07
wygląda smakowicie!
Ania321 19.03.2017 13:30
pięknie się prezentuje :)
Marta1986 19.03.2017 13:28
pysznosci mniam
Franciszek 19.03.2017 13:20
super tort do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak