Tort śmietankowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    3 szt
  • cukier

    2 szklanki
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • smietana 18%

    600 g
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ubić z 1 szklanką cukru, dodać 250 g śmietany, mąkę, cukier waniliowy, sodę- wyrobić ciasto. Do tortownicy wyłożonej papierem wlewamy ciasto i pieczemy ok.40 min w piekarniku przy 180C. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i przekroić w poprzek na 2 równe części.
350 g chłodnej śmietany ubić z 1 szklanką cukru. Tą masą przełożyć przekrojone ciasto i posmarować na zewnątrz cały tort. Przysypać okruszkami ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andzia1977 21.12.2011 20:39
pewnie b.dobry
Małgorzata113 08.11.2010 09:21
apetyczny ten tort
Karolcia12 08.11.2010 09:01
ale by się zjadło

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat