Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietankowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 3 szt
cukier 2 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki
smietana 18% 600 g
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowy

Jajka ubić z 1 szklanką cukru, dodać 250 g śmietany, mąkę, cukier waniliowy, sodę- wyrobić ciasto. Do tortownicy wyłożonej papierem wlewamy ciasto i pieczemy ok.40 min w piekarniku przy 180C. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i przekroić w poprzek na 2 równe części.
350 g chłodnej śmietany ubić z 1 szklanką cukru. Tą masą przełożyć przekrojone ciasto i posmarować na zewnątrz cały tort. Przysypać okruszkami ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andzia1977
Andzia1977 21.12.2011 20:39
pewnie b.dobry
Małgorzata113 08.11.2010 09:21
apetyczny ten tort
Karolcia12 08.11.2010 09:01
ale by się zjadło

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak