Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietankowo truskawkowy "z kleksem"

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

biszkopt jasny 3 blaty tortowe
dżem truskawkowy 3-4 łyżki

warstwa truskawkowa

truskawki świeże 1 kg
galaretka truskawkowa 3 szt
gorąca woda 400 ml

masa śmietankowa

śmietana 30% 330 g
cukier puder 1-2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5-2 łyżeczki
gorąca woda 50 ml

Dekoracja

śmietana 30% 330 g
cukier puder 1 łyżka
gorąca woda 50 ml
perełki cukrowe
czekolada gorzka 70 g
czekolada mleczna 70 g
masło 1 łyżeczka
mięta do dekoracji

Porada

Tort z "kleksem" okazał się mimo wpadki pysznym urodzinowym deserem :))

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowo truskawkowy "z kleksem"

Kroki postępowania

1
Około 1 kg truskawek myjemy, szypułkujemy i blendujemy. 3 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i przestudzamy, wlewamy do zblendowanych truskawek i dokładnie miksujemy.
Krok 1 - Tort śmietankowo truskawkowy "z kleksem"  foto
2
Spód tortowy przekładamy na patere, nakładamy obręcz bądź tortownicę i przekładamy delikatnie tężejącą piankę truskawkową, przykrywamy drugim blatem tortowym, który smarujemy dżem truskawkowy i wkładamy do lodówki.
Krok 2 - Tort śmietankowo truskawkowy "z kleksem"  foto
3
Przygotowujemy warstwę śmietankową: w około 50 ml wrzącej wody rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny, studzimy. 330 g zimnej śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, następnie wlewamy zimną żelatynę i delikatnie miksujemy.
Krok 3 - Tort śmietankowo truskawkowy "z kleksem"  foto
4
Krem przekładamy na blat posmarowany dżemem i przykrywamy 3 blatem.
Krok 4 - Tort śmietankowo truskawkowy "z kleksem"  foto
5
Tort wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyjmujemy go z obręczy.
Krok 5 - Tort śmietankowo truskawkowy "z kleksem"  foto
6
Dekoracja: Czekoladę gorzką i mleczną trzemy na tarce do jarzyn (na dużych oczkach), truskawki płuczemy i kroimy na połówki. w 50 ml wrzącej wody rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny. 330 g schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno dodając 1 łyżkę (można swobodnie mniej)cukru pudru, wlewamy schłodzoną żelatynę i delikatnie miksujemy.

Cały tort okładamy bitą śmietaną. Boki oprószamy startą czekoladą. Wierzch dekorujemy truskawkami, perełkami, pozostałą roztopiona z masłem czekoladą i listkami świeżej mięty.
Krok 6 - Tort śmietankowo truskawkowy "z kleksem"  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Asik32 28.05.2015 21:11
Wygląda wspaniale ozdobiony przepięknie:-)
Czyki 26.05.2015 11:08
Wspaniały tort, a ja się pytam gdzie ten kleks?????:):):) mistrzostwo świata tak go ukryć:):) Gratuluję:):)
Damiano
Damiano 26.05.2015 09:05
pyszny torcik
Konczi 26.05.2015 07:33
@Malinko bardzo dziękuję :))
adelajda 25.05.2015 14:13
Torcik pierwsza klasa :)))
Bernadeta1 24.05.2015 21:55
torcik wygląda super, dekoracja wyszła tak jak byś zaplanowała,
Malinka 24.05.2015 18:05
Gdybyś nie pisała, że miałaś delikatny problem z tym tortem uznałabym, że to celowy zabieg... ten kleks :) A tort wygląda bardzo apetycznie!!!
Margo1 24.05.2015 17:32
Wygląda rewelacyjnie
ania2610 24.05.2015 13:09
Torcik prezentuje się znakomicie!
Piter 31 24.05.2015 12:31
Śliczny torcik,wygląda bardzo apetycznie.
ben-ka 24.05.2015 12:23
No widzisz.....poradziłaś sobie z tym kleksem:) smak jest najważniejszy !
Konczi 24.05.2015 12:22
Dziękuję :))
jagoda5913 24.05.2015 12:19
Piękny torcik
Babeczka35 24.05.2015 11:38
Śliczny torcik:)
Zdzisław 24.05.2015 11:26
takie słodkości bardzo lubię
IZABELA29 24.05.2015 10:57
fajniutki torcik
Maridka19 24.05.2015 10:52
Rewelacyjny torcik :)
Agnieszka-87-25 24.05.2015 09:57
śliczny jest!
Kasnaj 24.05.2015 09:56
rewelacyjny pomysł z warstwą truskawkową, pyszniutko to wygląda
Gracer 24.05.2015 09:48
Tort prezentuje się bardzo fajnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak