Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietankowo malinowy z masą cukrową

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
mąka pszenna 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 szkl
cukier waniliowy 1 opakowanie

masa śmietankowa

śmietana 30% 330 ml
cukier puder 2 łyżki
serek mascarpone 1 opakowanie
maliny świeże 250 gram

masa maślana

masło 250 gram
cukier puder 1.5 łyżki

masa cukrowa

Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
glukoza w płynie 50 gram proszek
cukier puder 0,5 kg
olejek migdałowy 3 kropelki
barwnik spożywczy do ciast
margaryna 2 łyżki Planta
woda 80 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowo malinowy z masą cukrową

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier,cukier waniliowy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Wylewamy na tortownicę. Pieczemy 180 stopniach około 30 miniut. Przekrawamy na pół
Krok 1 - Tort śmietankowo malinowy z masą cukrową foto
2
Śmietanę ubijamy z cukrem i serkiem
Krok 2 - Tort śmietankowo malinowy z masą cukrową foto
3
Na jedną część ciasta wykładamy całą masę śmietankową, układamy maliny i przykrywamy druga częścią ciasta.
Krok 3 - Tort śmietankowo malinowy z masą cukrową foto
4
Masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru
Krok 4 - Tort śmietankowo malinowy z masą cukrową foto
5
Masą maślaną smarujemy dokładnie cały tort
Krok 5 - Tort śmietankowo malinowy z masą cukrową foto
6
Żelatynę wkładamy do szklanki, zalewamy zimną wodą i zostawiamy ok 10 minut
Krok 6 - Tort śmietankowo malinowy z masą cukrową foto
7
Wstawiamy do naczynia z wrzątkiem i mieszamy, aż się rozpuści, dodajemy margarynę
Krok 7 - Tort śmietankowo malinowy z masą cukrową foto
8
Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do cukru pudru i glukozy i zagniatamy. Masa się klei, ale powoli otrzymamy ją plastyczną
Krok 8 - Tort śmietankowo malinowy z masą cukrową foto
9
Dzielimy ją na części i barwimy ( mały kawałek na kolor czarny, większy na żółty i resztę na zielony
Krok 9 - Tort śmietankowo malinowy z masą cukrową foto
10
Zielony kolor musimy rozwałkować i nałożyć na tort układając w formie pofałdowanej chustki. Żółty wycinamy część na oczka i kawałek buzi. Z koloru czarnego robimy oczka i brwi.
Tort dla dziecka na urodzinki :)polecam :)
Krok 10 - Tort śmietankowo malinowy z masą cukrową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 24.07.2016 12:28
Śliczny torcik :)
Mniam 24.07.2016 08:45
Świetny torcik. Myślę, że solenizant był bardzo zadowolony :)
MAR3STA 23.07.2016 21:55
pyszny torcik
w mojej kuchni 23.07.2016 16:30
super dla dzieci
as28 23.07.2016 16:10
super torcik
Bernadeta1 23.07.2016 15:30
Jaki bajeczne i pyszne słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak