Tort śmietankowo malinowy z masą cukrową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    6 szt
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1/2 szkl
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie

masa śmietankowa

  • śmietana 30%

    330 ml
  • cukier puder

    2 łyżki
  • serek mascarpone

    1 opakowanie
  • maliny świeże

    250 gram

masa maślana

  • masło

    250 gram
  • cukier puder

    1.5 łyżki

masa cukrowa

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • glukoza w płynie

    50 gram proszek
  • cukier puder

    0,5 kg
  • olejek migdałowy

    3 kropelki
  • barwnik spożywczy do ciast

  • margaryna

    2 łyżki Planta
  • woda

    80 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort śmietankowo malinowy z masą cukrową foto
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier,cukier waniliowy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Wylewamy na tortownicę. Pieczemy 180 stopniach około 30 miniut. Przekrawamy na pół
Krok 2 - Tort śmietankowo malinowy z masą cukrową foto
Śmietanę ubijamy z cukrem i serkiem
Krok 3 - Tort śmietankowo malinowy z masą cukrową foto
Na jedną część ciasta wykładamy całą masę śmietankową, układamy maliny i przykrywamy druga częścią ciasta.
Krok 4 - Tort śmietankowo malinowy z masą cukrową foto
Masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru
Krok 5 - Tort śmietankowo malinowy z masą cukrową foto
Masą maślaną smarujemy dokładnie cały tort
Krok 6 - Tort śmietankowo malinowy z masą cukrową foto
Żelatynę wkładamy do szklanki, zalewamy zimną wodą i zostawiamy ok 10 minut
Krok 7 - Tort śmietankowo malinowy z masą cukrową foto
Wstawiamy do naczynia z wrzątkiem i mieszamy, aż się rozpuści, dodajemy margarynę
Krok 8 - Tort śmietankowo malinowy z masą cukrową foto
Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do cukru pudru i glukozy i zagniatamy. Masa się klei, ale powoli otrzymamy ją plastyczną
Krok 9 - Tort śmietankowo malinowy z masą cukrową foto
Dzielimy ją na części i barwimy ( mały kawałek na kolor czarny, większy na żółty i resztę na zielony
Krok 10 - Tort śmietankowo malinowy z masą cukrową foto
Zielony kolor musimy rozwałkować i nałożyć na tort układając w formie pofałdowanej chustki. Żółty wycinamy część na oczka i kawałek buzi. Z koloru czarnego robimy oczka i brwi.
Tort dla dziecka na urodzinki :)polecam :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Maridka19 24.07.2016 12:28
Śliczny torcik :)
Mniam 24.07.2016 08:45
Świetny torcik. Myślę, że solenizant był bardzo zadowolony :)
MAR3STA 23.07.2016 21:55
pyszny torcik
w mojej kuchni 23.07.2016 16:30
super dla dzieci
as28 23.07.2016 16:10
super torcik
Bernadeta1 23.07.2016 15:30
Jaki bajeczne i pyszne słodkości

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat