Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietankowo brzoskwiniowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 6 szt
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka tortowa 1 szkl
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier drobny 1 szklanka

krem

śmietana 30% 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
cukier 3/4 szklanki
woda 1/3 szklanki

dodatkowo

dżem brzoskwiniowy 200 g
galaretka brzoskwiniowa 2 szt
woda 600-700 ml
sok pomarańczowy 100 ml

do dekoracji

śmietana 30% 300 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
woda 1/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
wiórki kokosowe
wiśnie kandyzowane
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowo brzoskwiniowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, następnie małymi porcjami dodajemy cukier stale miksując – kiedy piana jest lśniąca dodajemy pojedynczo żółtka zmniejszając obroty. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną wymieszaną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia – mieszamy całość łopatką drewnianą. Przelewamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym do około 175 – 180 stopni piekarniku przez 30 minut – do suchego patyczka. Biszkopt wyciągamy, przestudzamy i obracamy do góry spodem. Po całkowitym przestygnięciu przekrawamy na 3 blaty.
Dolny blat smarujemy dżemem,
Krok 1 - Tort śmietankowo brzoskwiniowy foto
2
Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w księżyce - układamy na dżemie - jeden księżyc obok drugiego.
Krok 2 - Tort śmietankowo brzoskwiniowy foto
3
Przekładamy blat do tortownicy lub obręczy. Galaretki rozrabiamy w 600 ml wrzącej wody, odstawiamy aby zaczęła tężeć, wylewamy galaretkę na brzoskwinie i przykrywamy drugim spodem, spód nasączamy sokiem pomarańczowym.
Krok 3 - Tort śmietankowo brzoskwiniowy foto
4
Krem: Żelatynę namaczamy w wodzie, następnie ją podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia. Do miski wlewamy zimną śmietanę i ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Do śmietany dodajemy gorącą żelatynę i mieszamy.
Krok 4 - Tort śmietankowo brzoskwiniowy foto
5
Masę wykładamy na spód nasączony sokiem – przykrywamy trzecim spodem. Wkładamy tort do lodówki na minimum 2 godziny by galaretka i masa dobrze stężały. Wyciągamy z obręczy lub tortownicy
Krok 5 - Tort śmietankowo brzoskwiniowy foto
6
Dekoracja: Żelatynę namaczamy w wodzie po czym ją podgrzewamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy gorącą żelatynę i mieszamy. Powstałą masą dekorujemy boki i wierzch tortu, boki oprószamy wiórkami kokosu. Wierzch dekorujemy czekoladą i wiśniami. Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.
Krok 6 - Tort śmietankowo brzoskwiniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 21.02.2015 08:41
pyszny torcik
mikrusiak 18.02.2015 18:05
bardzo apetycznie się prezentuje :) poproszę kawałek..;P
ania2610 18.02.2015 12:15
pyszny torcik, coś mało go zostało!
Czyki 18.02.2015 10:33
Wspaniały tort, żebym się tylko załapała na niego...:):)
Krzysztof15 18.02.2015 08:26
wyglada apetycznie
Konczi 18.02.2015 07:52
Dziękuję :) Torcik był pyszniutki :))
Konczi 18.02.2015 07:51
;) miał miał ..
jola91 17.02.2015 23:25
Pięknie wyszedł i z pewnością był bardzo smaczny
misia53 17.02.2015 23:12
Wow! ale zamieszałaś z tym tortem , kolejka okropna.....
fotoviderek 17.02.2015 23:02
Ale pyszności :)
Ada-Gaba 17.02.2015 22:40
pyszny torcik
Lucan 17.02.2015 22:26
ktoś miał urodziny:)
Magula 17.02.2015 22:03
pyszny torcik ;-)
ada.la 17.02.2015 21:36
pyszny torcik
IlonaAlbertos 17.02.2015 21:30
Uwielbiam takie ciasta.
V_kuchareczka 17.02.2015 21:19
piękny tort
Gracer 17.02.2015 21:15
fajnie wygląda
as28 17.02.2015 20:44
super torcik
Renata9 17.02.2015 20:06
Rewelacyjny torcik i na pewno bardzo smaczny
irenka 17.02.2015 19:47
wygląda ślicznie,na pewno pyszniutki
patryska76 17.02.2015 19:17
cóż za pyszności!
engie23 17.02.2015 19:07
pyszności :)
barbara11561 17.02.2015 18:51
taki jaki piękny,taki smaczny:)
RenataZ-et 17.02.2015 18:32
bardzo apetyczny wypiek
Wiesława1 17.02.2015 18:20
Pyszne cudeńko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak