Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na biszkopt
-
mąka pszenna
1 szklanka -
cukier kryształ
1 szklanka -
jajko
6 -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Krem śmietankowy
-
śmietana kremówka
1/2 l -
cukier puder
2 łyżki -
Żelatyna wieprzowa Prymat
3 łyżi
Krem niebieski
-
mleko 3,2%
1 l -
cukier kryształ
1 szklanka -
mąka ziemniaczana
4 łyżki -
mąka pszenna
4 łyżki -
żółtko jajek
2 -
masło
40 dag -
barwnik spożywczy do ciast
niebieski 2 łyżki -
budyń waniliowy
1
Składniki inne
-
wiśnie bez pestek
30 dag -
wiórki kokosowe
40 dag
Przepis i sposób przygotowania Tort smerfuś na szybko
Kroki postępowania

Białka ubić na sztywno , dodać cukier oraz żółtka , następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać . Wlać do tortownicy i piec okoł25-30 minut w temperaturze 160-180 stopni.

Wykonanie kremu śmietankowego;
Śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy letnią żelatynę i dokładnie wymieszać.

Wykonanie niebieskiego kremu:
Mąkę pszenną ,ziemniaczaną oraz żółtka roztrzepać w 1/2 l zimnego mleka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem. Dodać przygotowany roztwór i ugotować budyń. Masło utrzeć , dodać przestudzony budyń i dodać 2 łyżki barwnika i całość wymieszać.

Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się