Przepis i sposób przygotowania na: Tort serowy
Ciasto ciemne. Jajka wybić i zmiksować z cukrem, masłem albo margaryną i dżemem. Dodać mleko i pozostałe połączone sypkie składniki. Przełożyć ciasto do przygotowanej dużej tortownicy i piec ok 40 min w 180 stopniach. Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty. Masę serową i ciemne ciasto pieczemy w tortownicy tej samej wielkości.
Masa jabłkowa. Galaretki rozpuścić w niewielkiej ilości wody i połączyć z musem jabłkowym. Można do galaretek dodać 1 łyżeczkę żelatyny i razem rozmieszać.
Masa budyniowa. Budyń połączyć z kawą i cukrem i razem rozmieszać. Ugotować na pozostałym mleku. Przestudzić i odłożyć 3-4 łyżki.
Na spodni blat ciasta wyłożyć połowę przestygniętego budyniu i rozsmarować. Na budyń kładziemy połowę tężejącego musu jabłkowego. Na mus wykładamy wystudzony blat serowy. Przykrywamy resztą tężejącego musu a następnie resztę budyniu. Całość przykrywamy blatem ciasta. Dociskamy lekko i obciążamy deseczką.
Pozostawiony budyń miksujemy z masłem i zasmarowujemy wierzch i boki tortu.
Obsypujemy wiórkami kokosowymi.