Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort serowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1 3/4 szkl
kakao 3 łyżki z czubkiem
jajko 3 szt
cukier 1/2 szkl
masło lub margaryna 1/2 kostki
dżem ok 4 łyżek
mleko ok 1/2 szkl
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat ok 1 łyżeczka
Masa serowa
ser na sernik 60 dag
jogurt grecki 3/4 szkl
jajko 3 szt
śmietana gęsta 3/4 szkl
budyń śmietankowy 1 op
cukier 3/4 szkl
masło 1/4 kostki
cukier waniliowy 1 op
Masa jabłkowa:
mus jabłkowy ok1 litr
galaretka pomarańczowa 2 op
Krem:
budyń waniliowy 2 op
cappuccino orzechowe 3 łyżki kopiaste
cukier ok 4 łyżki
mleko 3 szkl
Dodatki:
masło 1/3 kostki
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Tort serowy

Wkładka serowa. Jaja wybić i krótko zmiksować z cukrem. Dodać ser, jogurt, śmietanę i budyń. Przełożyć masę do przygotowanej dużej tortownicy i piec ok 40 minut w 180 stopniach.

Ciasto ciemne. Jajka wybić i zmiksować z cukrem, masłem albo margaryną i dżemem. Dodać mleko i pozostałe połączone sypkie składniki. Przełożyć ciasto do przygotowanej dużej tortownicy i piec ok 40 min w 180 stopniach. Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty. Masę serową i ciemne ciasto pieczemy w tortownicy tej samej wielkości.

Masa jabłkowa. Galaretki rozpuścić w niewielkiej ilości wody i połączyć z musem jabłkowym. Można do galaretek dodać 1 łyżeczkę żelatyny i razem rozmieszać.

Masa budyniowa. Budyń połączyć z kawą i cukrem i razem rozmieszać. Ugotować na pozostałym mleku. Przestudzić i odłożyć 3-4 łyżki.

Na spodni blat ciasta wyłożyć połowę przestygniętego budyniu i rozsmarować. Na budyń kładziemy połowę tężejącego musu jabłkowego. Na mus wykładamy wystudzony blat serowy. Przykrywamy resztą tężejącego musu a następnie resztę budyniu. Całość przykrywamy blatem ciasta. Dociskamy lekko i obciążamy deseczką.
Pozostawiony budyń miksujemy z masłem i zasmarowujemy wierzch i boki tortu.

Obsypujemy wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 16.02.2017 17:55
wygląda pięknie
bietka 14.02.2017 12:31
musi być pyszny : )
katarzynka455 14.02.2017 10:47
dziękuję Wam wszystkim baaaardzoooo:)))))
Ola1984 14.02.2017 10:27
Bajecznie wygląda :)
Wacław 14.02.2017 10:07
znakomity pomysł na sernik :-)
Ewa Wojtaszko 14.02.2017 09:46
wygląda pięknie i apetycznie
Barbara13 14.02.2017 08:12
ale pysznie się prezentuje
Krystyna32 14.02.2017 07:59
pyszności :)
Krzysztof15 14.02.2017 06:42
wyglada apetycznie
Franciszek 14.02.2017 01:02
piękny tort
Patrycja33 14.02.2017 00:22
prezentuje sie wybornie:)
Ania321 14.02.2017 00:06
zjadłabym z przyjemnością :)
Iwusia 13.02.2017 23:16
chętnie bym go skosztowała
Renataj 13.02.2017 22:41
Bardzo apetyczny:)
ada.la 13.02.2017 21:53
fajny torcik
Mniam 13.02.2017 21:53
Pięknie się prezentuje i jest na pewno bardzo smaczny :)
Lis 13.02.2017 21:43
Wygląda niezwykle smakowicie:)
bertpvd 13.02.2017 21:40
przepiękny tort
Wiesława1 13.02.2017 21:10
Pyszna propozycja
agnieszka214 13.02.2017 19:52
Kuszaco wygląda ten torcik
halina17 13.02.2017 19:50
Smacznie wygląda tort serowy.
ania2610 13.02.2017 19:48
fajny ten torcik
wwwiolka 13.02.2017 19:26
Super danie.
dodi 13.02.2017 19:07
pięknie wyglada
Aleksandra/Olcia 13.02.2017 18:46
ale bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak