Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort serowo-malinowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka tortowa 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 3/4 szklanki

masa serowa

ser biały 0,5 kg
masło 250 g
cukier puder 6 łyżek

masa malinowa

maliny mrożone 0,5 kg
galaretka różowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort serowo-malinowy

Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy żółtka i całość miksujemy. Na końcu dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w tortownicy w 200 stopniach 15-20 min.
Wykonanie masy serowej: Ucieramy masło z cukrem pudrem na jednolitą masę następnie dodajemy porcjami ser biały ( z wiaderka taki jak na sernik).
Masa malinowa: Maliny rozmrażamy i zagotowujemy w rondelku. Rozpuszczamy galaretkę w mniejszej ilości wody ( potrzeba tylko połowa opakowania). Gdy galaretka zaczyna robić się gęsta dodajemy maliny.
Upieczone i przestudzone ciasto przecinamy na pół. Spód smarujemy masą serową ( około połowy masy) na nią wylewamy tężejącą galaretkę z malinami. Przykrywamy drugim warstwa ciasta i smarujemy wierzch i boki pozostałą masą serową. Wierzch można posypać startą czekoladą lub przybrać według uznania

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak