Tort serduszko

Tort serduszko

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    4 szt
  • mąka pszenna

    1 szt
  • cukier

    1 szklanka(niepełna)
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa

  • margaryna

    200 g
  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • mleko

    3 szklanki

Dodatkowo

  • mus jabłkowy

    400 ml
  • galaretka cytrynowa

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką .Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180C przez 30 min.
Ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy i wycinamy z ciasta kształt serca .Serduszko kroimy na trzy placki.
Masa:
Na mleku gotujemy budynie ,studzimy. Masło ubijamy na puch ,dalej ubijając dodajemy stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu, miksujemy aż składanki się połączą .
Mus Jabłkowy:
Mus jabłkowy przekładamy do garnuszka i podgrzewamy , dodajemy galaretkę i mieszamy żeby się rozpuściła, studzimy.

Na pierwszy placek wykładamy mus jabłkowy ,przykrywamy drugim plackiem na którym rozsmarowujemy połowę kremu, przykrywamy ostatnim plackiem.
Cały tort pokrywamy resztą masy (można ją po prostu rozsmarować po całości lub wycisnąć szprycką – tak jak ja to zrobiłam) .posypujemy złotymi perełkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 01.03.2016 18:58
Wygląda cudnie:)
misia53 29.02.2016 23:36
śliczny torcik
Katarzyna34 29.02.2016 20:26
Smakowite to serduszko
Bernadeta1 29.02.2016 19:31
pięknie i smacznie się prezentuje
Renataj 29.02.2016 19:18
Chętnie bym spróbowała:)
mirosława4 29.02.2016 15:56
śliczne serduszko aż szkoda je napocząć :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat