Tort sałatkowy z dwoma pastami

Tort sałatkowy z dwoma pastami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Krążki szpinakowe

  • jajka

    7 szt
  • szpinak świeży

    250 g
  • olej

    1/2 szk
  • mąka

    8 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • czosnek

    4 ząbki
  • sól

  • pieprz

Pasta jajeczna:

  • jajka

    5 szt
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • cebula

    1 szt
  • majonez

    3 łyżki
  • sól

  • pieprz

Pasta z czerwonej fasoli

  • fasola czerwona z puszki

    1 op
  • cebula

    1/2 szt
  • majonez

    2-3 łyżki
  • sól

  • pieprz

Wierzch

  • por

    1 szt
  • groszek konserwowy

    5 łyżek
  • majonez

    3 łyżki
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Krążki szpinakowe:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę. Żółtka przełożyć do wysokiego naczynia, dodać szpinak, olej oraz obrany czosnek i całość rozdrobnić blenderem na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz i całość zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać aż składniki połączą się. Masę szpinakową podzielić na 3 części. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę szpinakową. Upiec 3 krążki w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Pasta jajeczna:
Cebulę obrać i posiekać, szczypiorek posiekać, jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki połączyć, dodać majonez oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
Pasta z czerwonej fasoli:
Fasolę odcedzić i opłukać, cebulę posiekać. Składniki połączyć i rozdrobnić blenederem. Dodać majonez oraz sól i pieprz. Całość wymieszać.
Wierzch:
Por pokroić w półplasterki, dodać groszek konserwowy, majonez oraz sól i pieprz. Całość wymieszać.
Przygotowanie:
Pastę jajeczną równomiernie rozsmarować na pierwszym krążku szpinakowym. Przykryć drugim krążkiem. Na nim rozsmarować pastę z czerwonej fasoli. Przykryć kolejnym krążkiem szpinakowym. Na wierzchu ułożyć por z groszkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

30.08.2017 19:49
To wygląda rewelacyjnie! Zapewne tak też smakuje. :)

bietka

28.08.2017 17:14
smakowity zdrowy torcik i tak pięknie się prezentuje :)

slodkieniebo

28.08.2017 15:05
Wow bardzo ciekawa propozycja !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat