Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort sałatkowy na szpinakowym spodzie

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód:

jajko 3 szt
szpinak świeży 150 g
olej 1/4 szk
mąka 4 łyżki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz

Sałatka

szynka 500 g
kukurydza w puszce 1 puszka
ogórki konserwowe 5 szt
por 1 szt
jajko 4 szt
majonez 6 łyżek
ser twarogowy 100 g
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tort sałatkowy na szpinakowym spodzie

Spód:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę. Żółtka przełożyć do wysokiego naczynia, dodać szpinak, olej oraz obrany czosnek i całość rozdrobnić blenderem na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz i całość zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać aż składniki połączą się. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę szpinakową i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Sałatka:
Szynkę pokroić w kostkę, kukurydzę dobrze odsączyć z zalewy, najpierw na sicie, a potem na ręczniku papierowym, ogórki pokroić w kostkę i również dobrze odsączyć z soku, por pokroić w półplasterki, jajka zagotować na twardo, obrać i osobno zetrzeć na tarce białka i żółtka.
Przygotowanie:
Szpinakowy spód posmarować serkiem twarogowym, ułożyć szynkę, na niej rozsmarować 3 łyżki majonezu, następnie ułożyć kukurydzę wymieszaną wraz z ogórkiem konserwowym i ponownie rozsmarować 3 łyżki majonezu. Na wierzchu, na środku ułożyć białka jajek, na nie żółtka, a dookoła ułożyć por. Całość posypać solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 20.08.2017 11:05
piękny wytrawny torcik!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak