Tort sałatkowy na szpinakowym spodzie

Tort sałatkowy na szpinakowym spodzie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód:

  • jajka

    3 szt
  • szpinak świeży

    150 g
  • olej

    1/4 szk
  • mąka

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/4 łyżeczki
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

  • pieprz

Sałatka

  • szynka

    500 g
  • kukurydza w puszce

    1 puszka
  • ogórki konserwowe

    5 szt
  • por

    1 szt
  • jajka

    4 szt
  • majonez

    6 łyżek
  • serek twarogowy śmietankowy

    100 g
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę. Żółtka przełożyć do wysokiego naczynia, dodać szpinak, olej oraz obrany czosnek i całość rozdrobnić blenderem na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz i całość zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać aż składniki połączą się. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę szpinakową i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Sałatka:
Szynkę pokroić w kostkę, kukurydzę dobrze odsączyć z zalewy, najpierw na sicie, a potem na ręczniku papierowym, ogórki pokroić w kostkę i również dobrze odsączyć z soku, por pokroić w półplasterki, jajka zagotować na twardo, obrać i osobno zetrzeć na tarce białka i żółtka.
Przygotowanie:
Szpinakowy spód posmarować serkiem twarogowym, ułożyć szynkę, na niej rozsmarować 3 łyżki majonezu, następnie ułożyć kukurydzę wymieszaną wraz z ogórkiem konserwowym i ponownie rozsmarować 3 łyżki majonezu. Na wierzchu, na środku ułożyć białka jajek, na nie żółtka, a dookoła ułożyć por. Całość posypać solą i pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anka1988

20.08.2017 11:05
piękny wytrawny torcik!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat