Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt na tort o średnicy 28-30 cm:
-
jaja
7 sztuk -
cukier
3/4 szklanki -
mąka tortowa
1,5 szklanki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
budyń śmietankowy
1 opakowanie -
olej
2 łyżki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta
Masa kokosowo-migdałowa:
-
śmietanka kremówka 36%
800 mililitrów -
serek mascarpone
750 gramów -
śmietan fix
3 opakowania -
cukier puder
4 łyżki -
wiórki kokosowe
300 gramów -
migdały siekane
100 gramów -
aromat migdałowy
kilka kropli
Poncz:
-
gorąca woda
1,5 szklanki -
miód
5 łyżek -
wódka
50 mililitrów -
aromat śmietankowy
kilka kropli
Przepis i sposób przygotowania Tort „Rafaello”
Tort o smaku rafaello, czyli z masą kokosowo-migdałową, z puszystego biszkoptu. Masa jest z kremówki i mascarpone z dodatkiem wiórków kokosowych oraz siekanych migdałów.
Kroki postępowania
Na samym początku przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę, gdy już będzie sztywna nie przerywając miksowania dodajemy małe porcje cukru. Gdy cukier połączy się z pianą dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia łączymy ze sobą w oddzielnej misce i powoli dodajemy do masy jajecznej, nie robimy to za pomocą miksera tylko ręcznie. Na samym końcu dodajemy olej i mieszamy również ręcznie aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Tortownicę o wymiarach 28-30 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut. Wyciągamy po tym czasie i odwracamy na papier śniadaniowy lub do pieczenia do góry dnem. W ten sposób wierzch biszkoptu ładnie się wyrównuje. Gdy już biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go nożem na trzy blaty. Ja piekłam dwa biszkopty, gdyż chciałam mieć tort czterowarstwowy.
Do jednej miski wlewamy śmietanę kremówkę (należy pamiętać, że śmietana przed ubiciem musi być bardzo dobrze schłodzona) i ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy, co sprawia, że śmietana utrzyma odpowiednią konsystencję. Do drugiej miski wkładamy serek mascarpone i miksujemy go na najwyższych obrotach aby zrobiła się jednolita i gładka masa. Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, robimy to ręcznie pamiętając aby do mascarpone dodać ubitą śmietanę, nigdy na odwrót. Na koniec wsypujemy wiórka kokosowe, starte migdały i kilka kropel olejka migdałowego. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera. Składniki ponczu łączymy ze sobą.
Na paterze do tortu układamy krążek biszkoptowy, na który wykładamy masę, przykrywamy następnym i tą czynność powtarzamy tak długo aż położymy ostatni krążek. Należy pamiętać, ze każdy krążek nasączamy ponczem przed położeniem kremu. Na przykrycie boków pozostawiamy sobie trochę kremu. Dekorujemy według uznania - możesz użyć wiórków kokosowych i płatków migdałowych. Możesz także wykorzystać pralinki-kuleczki.
Ten przepis na tort rafaello jest idealny dla wielbicieli mas śmietanowych, kokosa i migdałów. Tort z masą kokosowo-migdałową to świetne ciasto na specjalne okazje - urodziny, rocznicę, jubileusz.
Komentarze (7)