Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort „Rafaello”

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tort Rafaello, czyli biszkopt przekładany masą kokosowo-migdałową. Tort możesz udekorować polewą z białej lub ciemnej czekolady oraz pralinkami kokosowymi.  

Składniki:

Biszkopt na tort o średnicy 28-30 cm:

jaja 7 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka tortowa 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń śmietankowy 1 opakowanie
olej 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Masa kokosowo-migdałowa:

śmietanka kremówka 36% 800 mililitrów
serek mascarpone 750 gramów
śmietan fix 3 opakowania
cukier puder 4 łyżki
wiórki kokosowe 300 gramów
migdały siekane 100 gramów
aromat migdałowy kilka kropli

Poncz:

gorąca woda 1,5 szklanki
miód 5 łyżek
wódka 50 mililitrów
aromat śmietankowy kilka kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Tort „Rafaello”

Tort o smaku rafaello, czyli z masą kokosowo-migdałową, z puszystego biszkoptu. Masa jest z kremówki i mascarpone z dodatkiem wiórków kokosowych oraz siekanych migdałów.

Kroki postępowania

1

Na samym początku przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę, gdy już będzie sztywna nie przerywając miksowania dodajemy małe porcje cukru. Gdy cukier połączy się z pianą dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia łączymy ze sobą w oddzielnej misce i powoli dodajemy do masy jajecznej, nie robimy to za pomocą miksera tylko ręcznie. Na samym końcu dodajemy olej i mieszamy również ręcznie aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Tortownicę o wymiarach 28-30 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut. Wyciągamy po tym czasie i odwracamy na papier śniadaniowy lub do pieczenia do góry dnem. W ten sposób wierzch biszkoptu ładnie się wyrównuje. Gdy już biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go nożem na trzy blaty. Ja piekłam dwa biszkopty, gdyż chciałam mieć tort czterowarstwowy.

2

Do jednej miski wlewamy śmietanę kremówkę (należy pamiętać, że śmietana przed ubiciem musi być bardzo dobrze schłodzona) i ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy, co sprawia, że śmietana utrzyma odpowiednią konsystencję.  Do drugiej miski wkładamy serek mascarpone i miksujemy go na najwyższych obrotach aby zrobiła się jednolita i gładka masa. Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, robimy to ręcznie pamiętając aby do mascarpone dodać  ubitą śmietanę, nigdy na odwrót.  Na koniec wsypujemy wiórka kokosowe, starte migdały i kilka kropel olejka migdałowego. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera. Składniki ponczu łączymy ze sobą.

3

Na paterze do tortu układamy krążek biszkoptowy, na który wykładamy masę, przykrywamy następnym i tą czynność powtarzamy tak długo aż położymy ostatni krążek.  Należy pamiętać, ze każdy krążek nasączamy ponczem przed położeniem kremu. Na przykrycie boków pozostawiamy sobie trochę kremu. Dekorujemy według uznania - możesz użyć wiórków kokosowych i płatków migdałowych. Możesz także wykorzystać pralinki-kuleczki.

Ten przepis na tort rafaello jest idealny dla wielbicieli mas śmietanowych, kokosa i migdałów. Tort z masą kokosowo-migdałową to świetne ciasto na specjalne okazje - urodziny, rocznicę, jubileusz. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 03.02.2017 19:44
Wyglada bardzo smakowicie
misia53 02.02.2015 14:24
pięknie się prezentuje
monika141 28.01.2015 19:41
pyszności
Betina#45 28.01.2015 17:19
uwielbiam rafaello...z taką ilością czekolady jeszcze nie jadłam ;) mniam
Zdzisław 28.01.2015 15:28
takie słodkości lubię
molanka 28.01.2015 13:09
ciekawy pomysł na torcik
Andysz 28.01.2015 12:35
na pewno pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak