Tort Pupila

Tort Pupila

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto: maka krupcztka

    2 szklanki
  • cukier puder

    1,5 szklanki
  • margaryna

    40 dag
  • jajko

    8 szt
  • kakao

    4 łyżkii
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • amoniak

    1 łyżeczka
  • masło

    50 dag
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • jajko

    4 szt
  • glukoza

    25 gram
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • cukier puder

    17 dag
  • olejek śmietankowy

    kilka kropel
  • masa

    17 (cukrowa)
  • woda

    17 ml
  • Krem:

    25 dag
  • masło czekoladowe

    25 dag
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tort Pupila

Ciasto:
margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem i amoniakiem, kakao. Na końcu dodać pianę z białek. Wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Każde piec osobno ok. 25 min.

Krem czekoladowy:
jajka ubić z cukrem na parze. Masło zmiksować, powoli wlać jajka, połączyć z masłem czekoladowym.

Masa cukrowa:
żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 5 min. Cukier puder przesiać. Rozpuścić żelatynę w kompieli wodnej i dodać glukozę. Uważać by nie zagotować. Zdjąć z kąpieli i dodać olejek śmietankowy. Następnie wsypać cukier puder i wymieszać gdy zacznie twardnieć wyrobić masę z dodatkiem kilku kropel brązowego barwnika. Przełożyć na stół i rozwałkować masę jak ciasto na makaron. Pokroić na niewielkie prostokąty i przepuścić przez maszynkę do robienia makaronu. Z tak uformowanych nitek można pormować pieska. Ważne by masę zrobić na końcu, gdyż nitki po zastygnięciu mogłyby pokruszyć się.

Składanie pieska:
3 placki przełożyć kremem czekoladowym. Wycinamy łapy i ogon. Z ostatniego ciasta formujemy głowę i kawałek ogona. W miejscu gdzie ma być głowa smarujemy warstwa kremu, kładziemy wycięte kółko, które będzie szyją i dalej krem. W dalszej kolejności na cieście wykrawamy 2 razy pyszczek z uszami, jeden kawałek kładziemy na krem, górę smarujemy, nakładamy drugi kawałek ciasta, smarujemy kremem. Następnie wycinamy czubek głowy piecka i nakładamy na górę. Można do tego użyć także cząstek ciasta, tak samo z formowaniem ogona. Żeby cała głowa dobrze trzymała się wbijamy od góry jedną długą wykałaczkę. Całe ciasto smarujemy pozostałym kremem. Od razu nakładamy nitki z masy cukrowej. Bardzo łatwo przyklejają się do kremu. Z kawałków czekolady formujemy oczy i nosek. Świetnie do tego nadał się mikołaj z czekolady. Zdobimy pieska kokardą i papierowym języczkiem. Całość chłodzimy w lodówce. Taki tort waży 3 kg.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (54)

Przepisy Joanny 21.02.2014 21:56
przepiękny tort
IlonaAlbertos 18.06.2013 13:10
Fantastyczny :)
czekoladka_m 06.05.2013 10:01
O matko, podziwiam, cudne torty!!
Piotr-21 17.04.2013 12:48
arcydzieło
Barbara/zuza22_85 17.04.2013 12:33
ale extra :)
adelajda 23.03.2013 20:49
piękny ten miś i na pewno smaczny !
Klausia 09.03.2013 12:25
wygląda jak maskotka :D
AURELKA 18.11.2012 14:50
cudowny
Elżbieta17 12.07.2012 12:20
rewelacyjnie wygląda:)
artur7 06.07.2012 07:35
piekny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat