Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort przekładany kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami

4.0
(24)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt jasny

jajko 4 szt
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Biszkopt kakaowy

jajko 5 szt
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

serek mascarpone 500 g
cukier puder 1 szklanka
śmietana 30% 600 ml

Dodatkowo

brzoskwinie w puszce 1 szt
wiórki kokosowe 50 g
płatki migdałowe

Porada

Krążki biszkoptów można nasączyć ulubionym ponczem.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort przekładany kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami

1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dokładnie zmiksować. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wylać na tortownicę o średnicy 27 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa krążki.

2. Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dokładnie zmiksować. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać. Masę wylać na tortownicę o średnicy 27 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa krążki.

3. Krem: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Krem podzielić na pięć części.

4. Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić w drobną kostkę. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Przełożenie: biszkopt jasny - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt kakaowy - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt jasny - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt kakaowy - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń. Boki tortu posmarować pozostałym kremem i obsypać uprażonymi wiórkami. Wierzch posypać płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.11.2015 18:57
Elegancki tort.
dagita 08.01.2015 21:19
Nie będę zaprzeczała :)
Malinka 08.01.2015 10:01
Bardzo ładnie się prezentuję, a że smaczny to chyba oczywiste :)
Jadwiga/Jaga85 08.01.2015 00:51
Pyszny i piękny!
dagita 08.01.2015 00:38
To był mój pierwszy tort :)
Agata3 07.01.2015 20:26
jak z najlepszej cukierni :)
Gracer 07.01.2015 19:23
wygląda bardzo elegancko
Bernadeta1 07.01.2015 19:14
bardzo piękny i smaczny torcik
misia53 07.01.2015 18:42
Przepyszny i piękny tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak