Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
BISZKOPT
-
jajko
4 sztuki -
cukier
4 łyżki -
mąka
4 łyżki -
olej
1 łyżka -
proszek do pieczenia
1 szczypta -
sól
1 szczypta
MASA
-
mleko
1,5 litry -
budyń waniliowy
3 sztuki -
żółtko jajek
4 sztuki -
mąka tortowa
1,5 łyżki -
mąka ziemniaczana
1,5 łyżki -
cukier
3-4 łyżki do smaku -
kakao
2 łyżki -
czekolada mleczna
100 gram -
rodzynki
spora garść -
orzechy włoskie
ok 80 gram -
biała czekolada
50 gram -
brzoskwinie w puszce
3-4 brzoskwinie z syropu -
ananas w puszce
4 plasterki -
masło
3 kostki
DODATKOWO
-
galaretka truskawkowa
2 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Tort prezydent
Kroki postępowania

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C. Gotowy biszkopt studzimy.

Między czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości wody i studzimy.
Brzoskwinie i ananasy kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Czekolady kroimy w drobną kostkę.

Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo ostygnięty budyń. Gotową masę dzielimy na połowę.
Do pierwszej połowy dodajemy kakao. Dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy wymieszane ze sobą orzechy, rodzynki orz mleczną czekoladę. Mieszamy całość łyżką. Masę wykładamy na upieczony biszkopt.


Tak przygotowany tort możemy dodatkowo udekorować. W dzieciństwie bardzo często piekła go moja mama. Choć ciągle pojawiają się nowe receptury na ciasta, smak tego tortu zawsze będzie niepowtarzalny.![]()
Komentarze (24)
Załaduj więcej komentarzy (14)