Tort prezydent

Tort prezydent

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • jajko

    4 sztuki
  • cukier

    4 łyżki
  • mąka

    4 łyżki
  • olej

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta

MASA

  • mleko

    1,5 litry
  • budyń waniliowy

    3 sztuki
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • mąka tortowa

    1,5 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1,5 łyżki
  • cukier

    3-4 łyżki do smaku
  • kakao

    2 łyżki
  • czekolada mleczna

    100 gram
  • rodzynki

    spora garść
  • orzechy włoskie

    ok 80 gram
  • biała czekolada

    50 gram
  • brzoskwinie w puszce

    3-4 brzoskwinie z syropu
  • ananas w puszce

    4 plasterki
  • masło

    3 kostki

DODATKOWO

  • galaretka truskawkowa

    2 sztuki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tort prezydent

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort prezydent foto
BISZKOPT:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C. Gotowy biszkopt studzimy.
Krok 2 - Tort prezydent foto
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej części rozpuszczamy budynie, mąki oraz żółtka. Tak przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń, a następnie studzimy go.
Między czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości wody i studzimy.
Brzoskwinie i ananasy kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Czekolady kroimy w drobną kostkę.
Krok 3 - Tort prezydent foto
Kakao, rodzynki, orzechy i mleczną czekoladę dodamy do jednej połowy masy. Brzoskwinie, ananasy i białą czekoladę dodamy do drugiej połowy masy.
Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo ostygnięty budyń. Gotową masę dzielimy na połowę.
Do pierwszej połowy dodajemy kakao. Dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy wymieszane ze sobą orzechy, rodzynki orz mleczną czekoladę. Mieszamy całość łyżką. Masę wykładamy na upieczony biszkopt.
Krok 4 - Tort prezydent foto
Do pozostałej białej masy dokładamy przygotowane owoce oraz białą czekoladę. Całość łączymy. Wykładamy na masę z kakao.
Krok 5 - Tort prezydent foto
Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Tężejącą wylewamy na przygotowany tort. Całość ostawiamy do zastygnięcia.
Jadwiga/Jaga85
Tak przygotowany tort możemy dodatkowo udekorować. W dzieciństwie bardzo często piekła go moja mama. Choć ciągle pojawiają się nowe receptury na ciasta, smak tego tortu zawsze będzie niepowtarzalny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

gusia1000 21.01.2015 00:31
ładny i dobry.
ada.la 20.01.2015 10:47
pysznie wygląda
romanrafal
romanrafal 04.12.2014 19:14
apetyczny torcik
Ola1young 30.11.2014 17:35
na pewno smaczny był !
VioletoweKucharzenie 30.11.2014 15:55
piękne, już wyobrażam sobie smak tej masy, pycha!
ania2610 30.11.2014 14:18
wspaniały torcik, na pewno pyszny!
caralajna 30.11.2014 08:55
bardzo fajny prezent
Ewelina1991 30.11.2014 08:51
pysznie wygląda
Beatris 30.11.2014 08:26
Wygląda smakowicie:)
Ola1984 30.11.2014 08:21
Przepysznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat