Przepis i sposób przygotowania na: Tort potrójnie czekoladowy
Masa I:
100g mlecznej czekolady,
3 jajka,
100 g margaryny,
110g cukru,
2 łyżeczki kakao,
2 łyżeczki żelatyny.
Margarynę stopić z połamaną czekoladą, przestudzić. Żółtka utrzeć z kakao, dodać do czekolady. Dodać ubite z cukrem białka. Żelatynę rozpuścić w 80ml wody, zimną dodać do masy. Wylać na gotowy spód i wstawić na 5 godz. do lodówki.
Masa II:
70g białej czekolady,
1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego,
3 jajka,
3 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki żelatyny.
Czekoladę stopić, lekko ostudzić. Żółtka utrzeć z olejkiem, dodać do czekolady. Dodać ubite z cukrem białka. Żelatynę rozpuścić w 70 ml wody, dodać do masy, wylać na ciasto. Schładzać całą noc. Udekorować.