Tort poczwórnie czekoladowy

Tort poczwórnie czekoladowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    3 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • kakao

    2 łyzki
  • gorzka czekolada

    50 g
  • maślanka

    1,5 szklanka
  • olej

    1 szklanka
  • jajko

    3 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyzeczka
  • masa

  • śmietanka

    500 ml
  • mascarpone

    125 g
  • czekolada nadziewana

    100 g
  • śmietanfix

    2 opakowania
  • cukier puder

    2 łyżka
  • skórka z pomarańczy

    2 łyżka
  • Polewa:

  • margaryna

    125 g
  • mleko

    2 łyżka
  • cukier puder

    2 łyżka
  • mleko w proszku

    2 łyżka
  • kakao

    2 łyżka
  • gorzlka czekolada

    4 kostki
  • do ozdobienia

  • gorzka czekolada

    5 kostek
  • biała czekolada

    5 kostek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Suche składniki na ciasto mieszamy ze sobą.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.

Mokre składniki na ciasto mieszamy ze sobą.

Łączymy składniki suche z mokrymi.

Masę wylewamy do okrągłej formy i pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut ( do suchego patyczka).

Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 równe części.

Za pomocą blendera schłodzoną śmietankę ubijamy ze śmietanfixem i cukrem pudrem.

Nadziewaną czekoladę (smak pomorańcza-chilli) rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.

Następnie trzepaczką na najmniejszych obrotach łączymy serek mascarpone z roztopioną czekoladą i skórką pomarańczy.

Mieszankę przekładamy do ubitej śmietanki.

Dokładnie ale delikatnie mieszamy.

Dwa kawałki ciasta przekładamy masą.

Przykrywamy trzecią.

Margarynę roztapiamy w garnuszku.

Dodajemy cukier puder, mleko i kakao i mleko w proszku.

Dokładnie mieszamy nie doprowadzając do zagotowania.

Następnie dodajemy czekoladę, mieszamy aż się rozpuści.

Gdyby polewa się zważyła dodajemy trochę zimnego mleka i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Gorącą polewę rozsmarowujemy na torcie.

Całość posypujemy starta gorzką i białą czekoladą.

Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna152 17.01.2013 08:23
bomba!
annagebalska 17.11.2012 11:22
musi być przepyszny
czekoladka_m 02.08.2012 19:05
coś dla mnie;):) mniam!
Mienta 05.07.2012 19:11
jola W, ciasto, masa, polewa i ozdoby są czekoladowe ;)
1j1o1l1a1 05.07.2012 18:25
nie wiem jak wyliczono, że aż poczwórnie czekoladowy, ale...prezentuje sie apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat