Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort piętrowy – typu szwarcwaldzkiego z kremem kukułkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Duży biszkopt Tortownica 24 cm

jajko 5 szt
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 4 łyżki
margaryna 50 g

Mały biszkopt Tortownica 18 cm

jajko 3 szt
mąka pszenna 3 łyżki
cukier 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Krem śmietanowy

śmietana kremówka 1 l
śmietan fix 24 g
cukier puder 3 łyżki
wiśnie w żelu 250 g
wiśniówka 50 ml

Krem kukułkowy

Krem: kukułkowy 3 łyżki
śmietana kremówka ubita 3 łyżki
wódka 1 łyżka
serek mascarpone 250 g

Dodatkowo

wiśnie kandyzowane 100 g
czekolada gorzka 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort piętrowy – typu szwarcwaldzkiego z kremem kukułkowym

Kroki postępowania

1
Biszkopt ciemny:
Całe jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sito. Stopniowo dodajemy do jajek (miksujemy na średnich obrotach). Margarynę rozpuszczamy i przestudzoną dodajemy do masy, mieszamy silikonową szpatułką. Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę o średnicy 24 cm. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok. 40 minut. Studzimy i kroimy na dwa blaty.
Krok 1 - Tort piętrowy – typu szwarcwaldzkiego z kremem kukułkowym foto
2
Biszkopt jasny:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier i kolejno po jednym żółtku. Mąki przesiewamy przez sito. Dosypujemy do jajek, mieszamy szpatułką. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt upuszczamy na podłogę z wysokości około 50 cm. Studzimy w piekarniku. Po ostygnięciu biszkopt kroimy na dwa blaty.
Krok 2 - Tort piętrowy – typu szwarcwaldzkiego z kremem kukułkowym foto
3
Krem śmietanowy:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem usztywniaczy i cukru pudru.
Krok 3 - Tort piętrowy – typu szwarcwaldzkiego z kremem kukułkowym foto
4
Wiśnie w żelu mieszamy z likierem wiśniowym. Jeżeli nie mamy gotowych wiśni w żelu możemy je zrobić sami. Około 500 g wiśni gotujemy z 0,5 szklanki cukru i 1 szklanki wody. Pod koniec zaciągamy 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoików.
Krem kukułkowy:
Serek mascarpone miksujemy z 3 łyżkami ubitej śmietany 36% oraz gotową masą kukułkową i łyżką wódki.
Złożenie ciasta:
W obręczy tortownicy 24 cm umieszczamy jeden blat ciemnego ciasta, wykładamy połowę wiśni w żelu z likierem. Następnie delikatnie łyżką wykładamy połowę ubitej śmietanki (krem śmietanowy). Bardzo delikatnie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim ciemnym blatem ciasta. Na wierzch wylewamy resztę wiśni. Na środku tortu układamy pierwszy blat jasnego biszkopta, smarujemy 2/3 kremu kukułkowego, przykrywamy drugim jasnym blatem. Wierzch małego torcika smarujemy resztą kremu kukułkowego. Wszystkie wykończenia (boki tortu ciemnego i wierch oraz boki małego) smarujemy resztą ubitej śmietanki 36%. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą oraz dekorujemy kandyzowanymi wiśniami.

Krok 4 - Tort piętrowy – typu szwarcwaldzkiego z kremem kukułkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 10.09.2015 12:29
Tort musiał być przepyszny.
monikaT83 10.09.2015 08:50
podziwiam szczerze podziwiam talent! Cudowny i przepyszny tort!
Poison1988 10.09.2015 08:15
Torcik przepięknie wygląda....sporo roboty przy nim ale było warto :)
norweska20 10.09.2015 00:24
bajeczny i pewnie pyszny
Jadwiga/Jaga85 09.09.2015 23:30
Okazałe ciasto!
Renata9 09.09.2015 21:32
Świetny torcik :-)
misia53 09.09.2015 19:02
ja chętnie też bym się poczęstowała
mysza75 09.09.2015 17:27
oj zjadłabym kawałek cudo
inka2012 09.09.2015 16:26
fantastycznie wygląda :)
mirosława4 09.09.2015 16:20
zjadłabym kawałek
Justi2401 09.09.2015 16:20
Piękny tort, bajka po prostu :)
Ola1young 09.09.2015 16:13
znakomity tort,brawo !!!
Konczi 09.09.2015 15:51
cudny tort :) pysznie wygląda
Katarzyna/kate1980 09.09.2015 13:27
superowy. zamawiam taki na urodziny :)
RenataZ-et 09.09.2015 13:18
uwielbiam tego typu torty- mniam!!
Anna169Hosz 09.09.2015 12:41
Ale apetyczny... mniam.
Renataj 09.09.2015 12:13
Chętnie się skuszę na kawałek:)
Róża1 09.09.2015 10:27
bajeczny tort !!!!!!!!!!!!!! też poproszę o kawałeczek :-)
Futka 09.09.2015 09:59
Bajeczny i niezwykle smakowity torcik :) Chętnie skosztowałabym kawałeczek ;) Serdecznie pozdrawiam :)
Krzysztof15 09.09.2015 09:53
super wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak