Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort piętrowy dla Jubilatów

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt duży;

mąka tortowa 1,5 szkl,
mąka ziemniaczana 1/2 szkl,
cukier 1 szkl,
jajko 7 szt,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka,
sól szczypta

biszkopt mały;

jajko 4 szt,
mąka tortowa 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
cukier 3 łyżki,
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki,
sól szczypta,

krem śmietankowy;

śmietana 30% 2 litry,
fix do śmietany 5 op,
cukier puder 6 łyżek,
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki,
woda zimna 1/4 szkl,

masa śmietankowa malinowa;

masa 1 op.śmietanowo - malinowa
śmietana 30% 500 ml,
maliny świeże 150 - 200 g,
cukier 2 - 3 łyżki,

dodatkowo;

brzoskwinie w puszce 1 puszka,
wiórki kokosowe 200 g,
dżem brzoskwiniowy 1 słoik,
dżem malinowy 1 słoik,
dekoracja
róże do dekoracji 18 szt.żywe

Przepis i sposób przygotowania na: Tort piętrowy dla Jubilatów

biszkopt duży;
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy na przemian żółtka z cukrem. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i delikatnie połączyć z masą jajeczną.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 40 - 50 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty.

biszkopt mały;
Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i żółtka na przemian , ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Na koniec wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 ( najlepiej do suchego patyczka),
Biszkopt studzimy i kroimy na dwa blaty , (gdyby biszkopt wyszedł za wysoki przekroić wtedy na trzy blaty i jeden wykorzystać do innych celów.).

Krem śmietankowy;
Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem a następnie z śmietan fixsem.
Do ubitej śmietany cienkim strumykiem dodajemy rozpuszczoną letnią żelatynę,delikatnie mieszamy.

Brzoskwinie odsączamy z soku ,osuszmy ręcznikiem papierowym , a następnie kroimy w kostkę.

Krem malinowy zrobiony według opisu na opakowaniu + zmiksowane z cukrem maliny.

Składanie tortu;
najpierw składamy duży biszkopt .
Spodni blat biszkoptu nasączamy sokiem z brzoskwiń,smarujemy dżemem brzoskwiniowym, nakładamy część kremu śmietankowego oraz część pokrojonych brzoskwiń, nakładamy drugi blat robimy to samo co z pierwszym , nakładamy trzeci ostatni blat.
Cały tort smarujemy kremem śmietankowym.
Teraz zabieramy sie za mały biszkopt;
Spodni blat małego biszkoptu nasączamy sokiem malinowym , smarujemy dżemem malinowym,nakładamy część kremu malinowego , nakładamy drugi blat dociskamy.
Torcik nakładamy na środek dużego tortu,smarujemy kremem śmietankowym.
Na górę tortu kładziemy gołąbki oraz dekorujemy cały tort żywymi różami, bitą śmietaną oraz koralikami .
Cały tort duży i mały obsypujemy wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 08.06.2017 16:53
Dziękuję za miłe komentarze;) Mniam dzięki wielkie jubilatom sie też podobał ;)
Wiktoria29 08.06.2017 15:56
piękny.........
sezamek 08.06.2017 13:00
Ładnie wyszedł :)
gusia1000 08.06.2017 12:05
Znakomity tort.
Mniam 08.06.2017 11:23
Przepiękny! Gratuluję talentu :)
Bożena Matuszczyk 08.06.2017 11:20
Dziękuję;)
Ewa Wojtaszko 08.06.2017 09:06
jaki ładny,super !
Wiesława1 08.06.2017 06:06
Ślicznie wygląda.
Babeczka35 08.06.2017 05:46
Śliczny tort.
Franciszek 07.06.2017 23:57
dobry do kawy
halina17 07.06.2017 21:51
ŁADNY TORT.
Aleksandra/Olcia 07.06.2017 19:09
ale piękny tort
adelajda 07.06.2017 19:02
ładny torcik
Bożena Matuszczyk 07.06.2017 18:49
Dziękuję za miłe komentarze.;)
Renataj 07.06.2017 13:47
Wspaniały:)
katarzynka455 07.06.2017 13:40
Bożenko piękny:)
bietka 07.06.2017 13:31
cudny torcik : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak