Tort piesek

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na biszkopt z 10 jaj:

  • jajko

    10 sztuk
  • mąka pszenna

    10 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki

Biszkopt nr 2 mały:

  • jajko

    3-4 sztuki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • cukier

    2-3 łyżki

Masa śmietanowa:

  • śmietana 30%

    0,5 litra
  • serek mascarpone

    250 gramów
  • fix do śmietany

    1-2 sztuki
  • cukier puder

    3-4 łyżki
  • owoce

Dodatkowo:

  • gotowa masa cukrowa

    1 kg
  • barwnik spożywczy do ciast

    3 kolory: czarny, brązowy i różowy

Krem maślany:

  • masło

    200 gramów
  • cukier puder

    5 łyżek
  • sok z cytryny

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort piesek foto

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 40 minut. Tak samo przygotuj biszkopt z 3-4 jaj na łapki psa piekąc około minut. Biszkopt po wystudzeniu przecinamy na pół, aby uzyskać 2 prostokąty. Z jednego prostokąta wycinamy szeroki owalny kształt. Drugi biszkopt przecinamy na 3 równe prostokąty. Owalny kształt przecinamy na 3 placki.

Krok 2 - Tort piesek foto

Pozostałe biszkopty układamy z przodu tworząc pyszczek pieska tak, aby głowa była wyższa od reszty psa. Biszkopt można docinać na pożądaną wysokość.

Krok 3 - Tort piesek foto

Cały tort złóżmy sobie na sucho, aby widzieć jak nam wyszły poszczególne elementy. Z dodatkowego biszkoptu wytnij 4 łapki psa.

Krok 4 - Tort piesek foto

Składanie tortu: Kremówkę ubij razem z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder i śmietan-fix. Tak przygotowaną masą przekładamy nasz tort dodając jeszcze owoce.

Krok 5 - Tort piesek foto

Ważne, aby na górze naszego tortu dać więcej masy na środku tworząc taką kopułę, aby nasz tort miał koliste kształty. Pamiętaj o przełożeniu biszkoptów na głowę. Przykładamy górny biszkopt na masę śmietanową tworząc wybrzuszenie pleców pieska. Schładzamy minimum godzinę. Następnie jeśli biszkopt jest nierówny po bokach to ścinamy lekko nadmiar biszkoptu na rantach, tak by nic nie wystawało. W taki sposób można cały tort ścinać, aby uzyskać pożądany kształt. Z suchego biszkoptu wycinamy również 4 łapy dokładając je do tortu.

Krok 6 - Tort piesek foto

Krem maślany: masło ubij na puch następnie dodaj cukier puder z sokiem i ubijaj jeszcze kilka minut. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę dolodówki zanim obłożymy go masą.

Krok 7 - Tort piesek foto

Masę cukrową zagniatamy, aby nabrała elastyczności. Masę cukrową rozwałkuj i przełóż na tort posmarowany masą maślaną. Masę dokładnie dociskamy do naszego ciasta, a nadmiar masy cukrowej ścinamy u dołu.

Krok 8 - Tort piesek foto
Z białej masy robimy uszka, a z czarnej masy oczka i nosek.
Krok 9 - Tort piesek foto
Tort malujemy pędzelkiem lub aerografem. Barwnik brązowy rozpuszczamy w alkoholu i malujemy cieniując po masie cukrowej na torcie. Na koniec barwimy masę na różowo i robimy z masy kokardę oraz napisy.
Marta Ryżek-Kalkowska
Nigdy nie nakładaj masy cukrowej bezpośrednio na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści. Zamiast malować pieska barwnikiem można zrobić mu z brązowej masy cukrowej łatki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (44)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 08.01.2016 09:26
Dziękuję :)
mami93 05.01.2016 10:19
Niesamowity :)
Marta Ryżek-Kalkowska 28.12.2015 22:15
Bardzo dziękuję.
mala2021 23.12.2015 05:29
Tort wspaniały,pięknie wyglada gratuluję talentu
ada.la 15.12.2015 17:36
masz zdolności w tej dziedzinie. Bardzo mi się podoba piesek
Marta Ryżek-Kalkowska 30.11.2015 00:37
Bardzo wam dziękuję.
atort111 29.11.2015 23:22
pysznie u Ciebie
monika141 29.11.2015 15:24
prześliczny tort
Marta Ryżek-Kalkowska 27.11.2015 15:27
Bardzo wam dziękuję i zapraszam do wykonania takiego tortu
monikaT83 27.11.2015 11:39
Marta ten torcik to istene cudeńko! Moje corcie byłby zachwycone! Niezmiennie podziwiam talent!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat