Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Pavlova z pieczonymi truskawkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BEZY PAVLOVA

białko 1 szkl (z ok 6 jaj)
cukier 1 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżeczka

KREM Z PIECZONYCH TRUSKAWEK

serek mascarpone 250 g
truskawki świeże 500 g
ocet balsamiczny 2 łyżki
cukier brązowy 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
masło 25 g
mąka ziemniaczana 1/2 łyżeczki

Porada

Tort Pavlova najlepiej składać chwilę lub tuż przed podaniem, wtedy bezy będą chrupiące z wierzchu. Im dłużej stoi, tym bardziej mięknie.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Pavlova z pieczonymi truskawkami

Kroki postępowania

1
Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy ok 20 cm i 16 cm, zachowując ok 5 cm odstępu od siebie, gdyż w trakcie pieczenia bezy urosną. Odrysowałam je od talerzy.
Schłodzone białka ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca, bez odrobinek cukru.
Krok 1 - Tort Pavlova z pieczonymi truskawkami foto
2
Masą bezową wypełnić narysowane na papierze okręgi, wygładzając brzegi łyżką lub nożem. W trakcie ubijania bezy, piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Po wstawieniu blachy, zmniejszyć temperaturę do 130 i piec przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając bezy na całą noc. Ostrożnie ściągnąć z papieru do pieczenia.
Krok 2 - Tort Pavlova z pieczonymi truskawkami foto
3
Truskawki przekroić na pół, małe mogą pozostać całe. Wsypać cukier, pieprz, wlać ocet balsamiczny i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania. Truskawki rozłożyć, tak aby każda cząstka leżała obok drugiej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C i piec przez 15 min.
Krok 3 - Tort Pavlova z pieczonymi truskawkami foto
4
Kiedy trochę przestygną, ostrożnie przecedzić przez sito, zachowując sok. Zostawić truskawki na sitku, aż całkiem wystygną. Sok przelać do garnuszka i rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną. Po zagotowaniu powinien lekko zgęstnieć. Wystudzić.
Krok 4 - Tort Pavlova z pieczonymi truskawkami foto
5
Odsączone i wystudzone truskawki zmiksować blenderem. Schłodzone mascarpone ubić, a następnie połączyć z musem truskawkowym. Nie należy ucierać zbyt długo. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy.
Krok 5 - Tort Pavlova z pieczonymi truskawkami foto
6
Na paterze położyć dużą bezę, wycisnąć część kremu z rękawa cukierniczego, polać sosem truskawkowym i nałożyć mniejszą bezę.
Krok 6 - Tort Pavlova z pieczonymi truskawkami foto
7
Na górze wycisnąć resztę kremu i dodatkowo można ułożyć parę świeżych truskawek. Polać sosem truskawkowym. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)
Krok 7 - Tort Pavlova z pieczonymi truskawkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 12.08.2016 09:45
wyglada bardzo profesjonalnie!
pestka 30.07.2016 15:30
ten torcik jest jest rewelwcyjny
Klausia 06.07.2016 17:53
wygląda imponująco
olkaaa 25.06.2016 18:44
wygląda cudownie
Ola1984 22.06.2016 10:45
Ślinka cieknie :) Przepysznie wygląda :)
Krystyna32 22.06.2016 09:13
pyszności :)
sezamek 21.06.2016 23:44
Wygląda bosko :)
Iwusia 21.06.2016 23:00
ależ fantastycznie się prezentuje
MałaMi89 21.06.2016 22:20
Rosną mi boczki, ale dla takiego deseru im pozwolę :D obłęd! :D
Renataj 21.06.2016 20:27
Prezentuje się bardzo apetycznie i kusząco:)
Alex_M 21.06.2016 19:51
przecudny tort :)
adelajda 21.06.2016 18:45
Rewelacja :)
Anna169Hosz 21.06.2016 16:28
Toż to już rozpusta jak nic:) Też taką chcę:)
w mojej kuchni 21.06.2016 16:25
same pyszności do zjedzenia
Janina 21.06.2016 16:17
Pyszne cudeńko;))
Franciszek 21.06.2016 16:05
wygląda super :)
Justi2401 21.06.2016 16:05
Wygląda cudownie!
Wacław 21.06.2016 15:49
deser "palce lizać " :-)
ania2610 21.06.2016 15:01
cudowny jest, wyobrażam sobie smak! :)
ben-ka 21.06.2016 14:57
Jaki apetyczny !!!!
mirosława4 21.06.2016 14:10
wyśmienity !
Ewelina1991 21.06.2016 13:21
pyszne słodkości!!!
2milutka 21.06.2016 13:16
zjadłabym w całości...pycha!
Malinka 21.06.2016 12:24
To dopiero nazywa się DESER!!!
agaK. 21.06.2016 11:39
Wygląda MEGA apetycznie!:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak