Tort Pavlova z mango

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na beze

  • białko

    6 szt
  • cukier

    350 g
  • biały ocet winny

    1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • tłuszcz do formy

Składniki na krem

  • śmietana 36%

    500 ml
  • serek mascarpone

    250 g
  • cukier puder

    3 łyżki
  • czekolada toffi

    100 g

Składniki na sos z mango

  • skórka pomarańczowa

    2 łyżki
  • mango

    1 szt
  • miód prawdziwy

    1 łyżka
  • sok z pomarańczy

    1/2 szt
  • kardamon

    1/4 łyżeczki

Dodatkowo

  • mango

    1 szt
  • biała czekolada

    20 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie bezy:

Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy 22 cm (np. od okrągłej tortownicy).

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. W misce ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijać.

Masę bezową wyłożyć na narysowany okrąg, wyrównać spód i przy pomocy łyżki lub szpatułki podnieść boki ku górze. Wstawić do nagrzanego piekarnika po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec/suszyć bezę przez 3 godziny.

Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić bezę do wystygnięcia.



Przygotowanie sosu z mango:

Mango obrać, pokroić ma kawałki i przełożyć do miseczki. Dodać miód, skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy i kardamon. Zmiksować na gładki sos i schować do lodówki.

Przygotowanie kremu:

Czekoladę drobno posiekać i wymieszać z serkiem mascarpone. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę (musi być dobrze schłodzona), pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę dodać do masy z mascarpone delikatnie mieszając.

Drugie mango również obrać i pokroić w cienkie plasterki. Białą czekoladę zetrzeć na tarce.



Wykonanie:

Bezę przełożyć na paterę. Na wierzch wyłożyć delikatnie krem, a następnie udekorować plasterkami mango. Całość polać sosem i posypać czekoladą.

Pavlovą przechowywać w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 23.08.2015 13:15
ale pyszności :)
Iwona32 22.01.2015 21:00
fajny bardzo
turkus3 14.12.2014 08:50
ślinka mi cieknie !!! chyba się niedługo skuszę na Pavlovą :-) przepysznie wygląda ! i to mango, mniam ...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat