Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Pavlova z mango

5.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na beze

białko 6 szt
cukier 350 g
biały ocet winny 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
sól 1/4 łyżeczki
tłuszcz do formy

Składniki na krem

śmietana 36% 500 ml
serek mascarpone 250 g
cukier puder 3 łyżki
czekolada toffi 100 g

Składniki na sos z mango

skórka pomarańczowa 2 łyżki
mango 1 szt
miód prawdziwy 1 łyżka
sok z pomarańczy 1/2 szt
kardamon 1/4 łyżeczki

Dodatkowo

mango 1 szt
biała czekolada 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Pavlova z mango

Przygotowanie bezy:

Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy 22 cm (np. od okrągłej tortownicy).

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. W misce ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijać.

Masę bezową wyłożyć na narysowany okrąg, wyrównać spód i przy pomocy łyżki lub szpatułki podnieść boki ku górze. Wstawić do nagrzanego piekarnika po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec/suszyć bezę przez 3 godziny.

Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić bezę do wystygnięcia.



Przygotowanie sosu z mango:

Mango obrać, pokroić ma kawałki i przełożyć do miseczki. Dodać miód, skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy i kardamon. Zmiksować na gładki sos i schować do lodówki.

Przygotowanie kremu:

Czekoladę drobno posiekać i wymieszać z serkiem mascarpone. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę (musi być dobrze schłodzona), pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę dodać do masy z mascarpone delikatnie mieszając.

Drugie mango również obrać i pokroić w cienkie plasterki. Białą czekoladę zetrzeć na tarce.



Wykonanie:

Bezę przełożyć na paterę. Na wierzch wyłożyć delikatnie krem, a następnie udekorować plasterkami mango. Całość polać sosem i posypać czekoladą.

Pavlovą przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 23.08.2015 13:15
ale pyszności :)
Iwona32 22.01.2015 21:00
fajny bardzo
turkus3 14.12.2014 08:50
ślinka mi cieknie !!! chyba się niedługo skuszę na Pavlovą :-) przepysznie wygląda ! i to mango, mniam ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak