Tort owocowy kosz

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • jajka

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • woda

    1 łyżka
  • cukier kryształ

    2/3 szklanki
  • mąka pszenna

    1/3 szklanki
  • kakao

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • woda

    1 łyżka
  • masa:mleko

    1 l
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    5 łyżek
  • cukier kryształ

    13 łyżek
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • masło

    3 szt
  • truskawki świeże

    30 dag
  • jagody

    30 dag
  • śmietana 30%

    1/2 l
  • cukier puder

    2 łyżki
  • usztywniacz do śmietany

    1 szt
  • Ciasto:

    1/3 ciemne
  • mąka krupczatka

    1/3 szklanki
  • Ciasto:

    1/3 jasne
  • masa czekoladowa

    3 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort owocowy kosz foto
Ciasto jasne:
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając dodać olej i ciepłą wodę. Upiec biszkopt (piec ok 20 min w 180 stopniach), ostudzić i przekroić na pół. Następnie nasączyć krążki naparem z herbaty.
Krok 2 - Tort owocowy kosz foto
Ciasto ciemne:
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszając dodać olej i ciepłą wodę. Upiec biszkopt (piec ok 20 min w 180 stopniach), ostudzić i przekroić na pół. Następnie nasączyć krążki naparem z herbaty.
Krok 3 - Tort owocowy kosz foto
Do wykrawania małych krążków należy przygotować odpowiedniej wielkości talerzyki lub szklanki tak aby przykładając naczynie do ciasta nożem wykroić krążki od największego do najmniejszego. Szerokość każdego krążka to ok. 2 cm. W ten sposób wykroić krążki z ciasta jasnego i ciasta ciemnego.
Krok 4 - Tort owocowy kosz foto
Następnie wszystkie krążki ciasta poprzekładać kolorami jak na zdjęciu.
Krok 5 - Tort owocowy kosz foto
Truskawki umyć i obrać z szypułek. Jagody umyć. Ok. 15 dag jagód i 15 dag truskawek zmiksować oddzielnie.
Krok 6 - Tort owocowy kosz foto
Masa budyniowa:
z mleka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i cukrów ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z 3 kostkami masła na pulchną masę. Masę podzielić na 3 części. Do jednej części dodać zmiksowane truskawki i utrzeć. Do drugiej dodać zmiksowane jagody i utrzeć. A trzecią część masy pozostawić jasną.
Krok 7 - Tort owocowy kosz foto
Poprzekładane kolorami krążki ciasta przełożyć masą truskawkową, a na nią położyć część truskawek. Przykryć kolejnym krążkiem ciasta i posmarować masą z jagodami, na którą wysypać część jagód. Przykryć kolejnym krążkiem i posmarować jasną masą. Przykryć ostatnim krążkiem i całość lekko obłożyć jasną masą.
Krok 8 - Tort owocowy kosz foto
Masa czekoladowa:
śmietanę ubić mikserem dodając usztywniacz do śmietany, kakao i cukier puder.
Krok 9 - Tort owocowy kosz foto
Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego udekorować tort przeplatanką. Na górę wyłożyć owoce.

Serdecznie dziękuję pani ,,Pyzie Smacznej" za poddanie pomysłu przygotowania torta. Oto link do tego przepisu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/148277/tort-lipcowy-owocowy.html

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (106)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 15.12.2016 07:29
Bardzo smakowity
Jolanta40 28.10.2016 22:15
musi być pyszny
Lis 01.06.2016 23:54
Wygląda zachwycająco
KORAL 07.02.2016 11:01
Świetne.......
Franciszek 06.12.2015 20:04
fajny tort
strzelec02 08.09.2015 21:15
piękny tort
libre 02.08.2015 10:36
Apetyczny :)
agaK. 23.06.2015 12:28
Świetne, uwielbiam takie owocowe smakołyki.
Pani Domu 08.05.2015 07:10
zachwycający tort
Wacław 01.05.2015 13:27
znakomity Tort :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat