Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort owocowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
cukier 2/3 szkl
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mąka tortowa 4 łyżki
owoce 800 g
ocet 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 30% 800 ml
galaretki owocowe 3 szt
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort owocowy

Najpierw trzeba upiec biszkopt, ja robię to najczęściej dzień wcześniej.

Biszkopt

4 jajka
2/3 szklanki cukru
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 czubate łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka octu
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka należy oddzielić od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Gdy piana będzie ubita do żółtek dodajemy proszek i ocet, mieszamy i dodajemy do ubitej piany, na końcu dodajemy obie mąki i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wlewamy na blachę i pieczemy ok.30 min w temperaturze 175 stopni. Wystygnięty biszkopt kroimy na 2 lub 3 w miarę równe części.

Masa śmietanowo - owocowa

500 ml zmiksowanych owoców
500 ml śmietany kremówki 30 %
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki owocowe, o smaku owoców, których używamy
2 czubate łyżeczki żelatyny

Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 250 ml gotowanej wody, dokładnie mieszamy. Zmiksowane owoce wlewamy do lekko wystudzonej galaretki z żelatyną. Śmietanę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Następnie powoli wlewać owoce z galaretką ciągle miksując, ale już na najniższych obrotach. Tak otrzymaną masą przekładamy biszkopt, trzeba pamiętać, by masę położyć również na wierzch biszkoptu.

Warstwa galaretkowa:

300 g owoców
1 galaretka owocowa, o smaku owoców, których używamy
200 ml śmietany kremówki 30 %
1 czubata łyżka cukru pudru

Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wody. Studzimy i zostawiamy do lekkiego stężenia. Na masę wykładamy warstwę owoców, zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki.
Śmietanę ubijamy na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Dekorujemy górę tortu wg własnych upodobań i własnej fantazji, kreatywności.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 18.07.2014 21:51
piękne serduszko
Margo1 17.07.2014 13:44
Bardzo ladny
Adam/ZUB3R 28.05.2014 10:49
wygląda samcznie
gibli 22.05.2014 15:06
ale fajniutki:)))
Kejti 15.05.2014 09:39
Cudnie się prezentuje :-)
cukiereczek 22.02.2013 11:16
super
asia92wp 22.02.2013 10:28
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak