Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort owocowy

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
cukier puder 110 g
jajko 1
masło 125 g
cukier 300 g
sok jabłkowy 400 ml
śmietana kremówka 400 g
śmietan fix 1 opakowanie
serek mascarpone 125 g
malibu 1 łyżka
płatki migdałowe 50 g
galaretka 3 jasna (do tortów)
owoce 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Tort owocowy

Kroki postępowania

1
Mąkę, sól, proszek do pieczenia i 80 g cukru pudru wsypujemy do miski - wszystko mieszamy. Do miski wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę miękkie masło.
Krok 1 - Tort owocowy foto
2
Energicznie mieszamy ciasto aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy je na pół godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części. Każdą z części rozwałkować i wyłożyć nimi dno tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy każde z ciast około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasta studzimy.
Krok 2 - Tort owocowy foto
3
Dowolne owoce kroimy w drobną kostkę. Cukier rozpuszczamy wraz z galaretkami gotując na wolnym ogniu. Stopniowo wlewamy sok jabłkowy i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy owoce i krótko gotujemy.
Krok 3 - Tort owocowy foto
4
Owoce zdejmujemy z ognia i studzimy. Do tortownicy wkładamy jedno z ciast i zalewamy tężejącą galaretką z owocami, przykrywamy drugim ciastem, obciążamy np. deseczkę i wkładamy całość do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 4 - Tort owocowy foto
5
Gdy galaretka stężeje zdejmujemy obręcz tortownicy.
Krok 5 - Tort owocowy foto
6
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z 30 g cukru pudru i 1 opakowaniem śmietan - fixu.
Krok 6 - Tort owocowy foto
7
Dodajemy mascarpone, łyżkę Malibu i dokładnie mieszamy. Tort smarujemy masą śmietanową, jego brzegi ozdabiamy płatkami migdałowymi.
Krok 7 - Tort owocowy foto
8
Wierzch dekorujemy dowolnie pozostałymi owocami.
Krok 8 - Tort owocowy foto
9
Pyszne połączenie świeżych owoców, bitej śmietany i galaretki.
Smacznego :)
Krok 9 - Tort owocowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 22.04.2014 16:06
bardzo owocowy
Anna169Hosz 19.10.2012 07:49
Ciekawy pomysł, smaczne ciasto.
Sroczka 15.10.2012 21:19
Pomarzyć... Pysznie wygląda.
justys759 15.10.2012 19:50
rewelacja:)
Agnieszka91 15.10.2012 19:38
super
Justyna28 15.10.2012 18:05
mniam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak