Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort ósemka

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 7 sztuk
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
gorąca woda 2 łyżki

Krem

śmietana 30% 400 ml
serek mascarpone 250 gram
cukier puder 1 łyżka
aromat pomarańczowy
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Mus

truskawki
galaretka truskawkowa

Masa do dekoracji

masło 300 gram
cukier puder 1 szklanka
sok z cytryny
aromat pomarańczowy
barwnik spożywczy do ciast
Do ozdoby: 7-9 kwiatków cukrowych
czekolada gorzka 30 gram

Poncz

woda 1 szklanka
cukier
sok z cytryny

Porada

Kwiaty zrobiłam z masy cukrowej. Do zabarwienia masy do dekoracji można użyć soku z jagód, buraczka, szpinaku...

Przepis i sposób przygotowania na: Tort ósemka

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek i ubijać. W trakcie ubijania dodawać po łyżce cukru z cukrem waniliowym. Ubić na sztywno. Żółtka wymieszać widelcem z gorącą wodą., dodać do białek i krótko zmiksować. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do jajek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do dwóch tortownic (17cm, 21cm) i piec 30 minut w temp. 170 stopni. Zimne przekroić na trzy placki.
Krok 1 - Tort ósemka foto
2
Maliny lub truskawki zagotować, przetrzeć przez sito. Użyć tyle owoców, żeby było 1.5 szklanki musu. Do gorącego musu wsypać galaretkę i wymieszać. Tężejący mus przełożyć do rękawa cukierniczego.
Krok 2 - Tort ósemka foto
3
Do tortownic włożyć po jednym biszkopcie, nasączyć i zrobić 2-3 kółka z musu. Śmietanę ubić z cukrem i serkiem dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę i kilka kropli aromatu. Wymieszać, przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć krem obok musu. Przełożyć drugim plackiem i czynność przekładania powtórzyć.
Krok 3 - Tort ósemka foto
4
Górę i boki tortu cienko posmarować masą śmietanową i odstawić do schłodzenia. Obręczą lub ostrym nożem odciąć (3-4cm) brzeg większego tortu.
Krok 4 - Tort ósemka foto
5
Połączyć obydwa torty na tacy.
Krok 5 - Tort ósemka foto
6
. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rękawa cukierniczego i zrobić paseczki. Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Dodać sok z cytryny i zapach. Ucierać do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Masę podzielić na tyle części ile chcemy mieć kolorów i zabarwić. Dowolnie udekorować.
Krok 6 - Tort ósemka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 07.05.2017 07:56
Śliczny tort.
Renataj 06.05.2017 22:39
Prezentuje się wspaniale i z pewnością równie dobrze smakuje:)
Janina 06.05.2017 20:41
Świetny torcik;))
Wiktoria29 06.05.2017 19:53
bardzo ładny
benka 06.05.2017 18:08
Piękna dekoracja, a tort na pewno pycha.
cukiereczek 06.05.2017 17:48
domowy i bardzo ładny
adelajda 06.05.2017 17:27
Wyśmienity torcik :)
KORAL 06.05.2017 13:48
Piękny torcik :)
Wiesława1 06.05.2017 12:45
Pięknie wygląda
Bernadeta1 06.05.2017 12:10
super się prezentuje i na pewno pychota
gosia56 06.05.2017 10:07
super torcik jaki kolorowy ;)
Mniam 06.05.2017 09:56
Piękne wykonanie, bardzo staranne :)
anka1988 06.05.2017 09:26
cuuudowny wypiek
Konczi 06.05.2017 08:55
pysznie wygląda i robi wrażenie :D
pestka 06.05.2017 08:33
wygląda pięknie
mirosława4 06.05.2017 08:25
wyśmienicie się prezentuje
Krystyna32 06.05.2017 06:57
pyszności :)
Krzysztof15 06.05.2017 06:40
wyglada apetycznie
Diana Rusiłowicz 06.05.2017 00:52
Super wygląda.
w mojej kuchni 06.05.2017 00:29
torcik cudnie i smacznie wugląda
gusia1000 06.05.2017 00:18
Tort na medal.
Franciszek 05.05.2017 23:44
dobry do kawy
ada.la 05.05.2017 22:47
śliczny torcik
RenataZ-et 05.05.2017 22:11
piękny tort :)
halina17 05.05.2017 22:06
Ładny tort.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak