Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort orzechowy.

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopty x 3

jajko 2 sztuki
cukier 3 łyżki
mąka tortowa 2 łyżki
orzechy włoskie zmielone 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Krem

jajko 2 sztuki
cukier pół szklanki
orzechy włoskie zmielone pół szklanki

Dodatkowo

wiórki kokosowe 4 łyżki
płatki migdałowe 2 łyżki
perełki cukrowe według uznania

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy 18 cm. Wszystkich użytych orzechów miałam łącznie 10 dag. Zamiast masła można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia ''. Tort można pokroić na 8 porcji.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowy.

Taki tort można przygotować na różne okazje, na urodziny, dla gości, na święta lub po prostu na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Mięciutkie orzechowe biszkopty przełożyłam pysznym i puszystym kremem. Tort jest również pięknie udekorowany. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.

2. Krem: Jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i orzechy, następnie miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, uważamy, żeby miska nie dotykała wody i mikserem ubijamy na puszystą i gęstą masę przez kilka minut. Gdy masa będzie gesta zdejmujemy ją z pary i miksujemy do wystudzenia. Miskę można włożyć do drugiej z zimną wodą, wtedy masa jajeczna szybciej będzie zimna.

3. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce masy jajecznej i dokładnie ucieramy.

4. Biszkopty przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki tortu.

5. Wierzch tortu dekorujemy wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i cukrową posypką.

6. Tak wykonany tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

7. Po tym czasie kroimy i podajemy.

8. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 06.04.2017 22:20
Dziękuję bardzo:)
Konczi 06.04.2017 13:37
REWELACYJNY tort! brawo!
Babeczka35 04.04.2017 07:51
Dziękuję:)
gusia1000 03.04.2017 09:26
Piękny i smaczny.
Babeczka35 02.04.2017 21:54
Dziękuję:)
2milutka 02.04.2017 21:28
Bardzo apetyczny!
Krystyna32 02.04.2017 17:15
wspaniały tort
Babeczka35 02.04.2017 16:48
Dziękuję:)
aga3103 02.04.2017 15:38
Wygląda wspaniale! :)
Babeczka35 02.04.2017 13:58
Dziękuję:)
adelajda 02.04.2017 13:22
Pyszny torcik
anka1988 02.04.2017 12:58
uwielbiam takie torty
RenataZ-et 02.04.2017 12:48
wygląda super :)
pestka 02.04.2017 12:17
wygląda pysznie
Wiesława1 02.04.2017 12:12
Wygląda rewelacyjnie
Ola1984 02.04.2017 10:06
Wygląda bajecznie :) Mniam! :)
gosia56 02.04.2017 09:20
super taki tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak