Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort orzechowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 3 szt
orzechy włoskie 150 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka

DEKORACJA

orzechy włoskie

Porada

Ciasto można przekroić i przełożyć ulubionym kremem i udekorować orzechami. Wersja szybsza i dla tych, którzy nie lubią kremów - tort potraktować jako placek i nie przekrawać. Można polać polewą.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowy

1) Orzechy zemleć
2) Oddzielić żółtka od białek - zostawić jedno jajko
3) Utrzeć 1 jajko, żółtka, 1/2 szkl cukru na puszysto
4) Ubić białka z solą, podczas ubijania dodać 2 łyżki cukru
5) Wymieszać proszek i mielone orzechy
6) Do masy jajecznej dodać na zmianę pianę i orzechy z proszkiem - zakończyć białkiem
7) Piec 35-40 minut w 175 stopniach

Na tortownicę 22cm

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tytka 22.02.2015 21:35
ładnie wygląda
joanna43 22.02.2015 17:04
wygląda obłdnie
mirosława4 22.02.2015 14:02
ciekawy przepis tylko szkoda że nie jest opisane jaka jest masa tego tortu , a biszkopt jest bez mąki ?
marcia7 22.02.2015 13:43
piękny i pyszny torcik
mzap88 22.02.2015 13:24
kocham orzechy i kocham torty :)
kanu83 22.02.2015 12:03
Bosko wygląda
marenka 22.02.2015 11:38
Fajny torcik:)
anula-d 22.02.2015 11:35
Bardzo prosty przepis a ciasto wygląda świetnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak