Tort orzechowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

  • proszek do pieczenia

  • jajko

  • cukier

  • mleko

  • budyń śmietankowy

  • masło

  • bezy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto orzechowe:
1 szkl mąki pszennej
10 dag orzechów włoskich mielonych
1/2 proszku do pieczenia
4 jajka
1/2 szkl cukru

Krem budyniowy:
1 szkl mleka
1 budyń śmietankowy
kostka masła
1/2 szkl cukru pudru

Masa kajmakowa:
1/2 masy kajmakowej z puszki
3/4 kostki masła

Ponadto:
ok 10 małych bez
2 garści orzechów mielonych do dekoracji

Ciasto: Orzechy wymieszać z mąką i proszkiem. Jajka ubić z cukrem, dodać suche składniki i wymieszać delikatnie całość. Ciasto wlać do dużej tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 160 stopniach ok 45 minut. Wystudzić.

Krem: Z mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Wystudzić a następnie utrzeć z masłem i cukrem pudrem.

Masa kajmakowa: Utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać masę kajmakową cały czas ucierając.
Ciasto przekroić na pół, wyłożyć połowę kremu, na krem wysypać równomiernie grubo pokruszone bezy, reszta kremu, ciasto. Wierzch tortu udekorować masą kajmakową, posypać orzechami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 03.10.2017 09:46
torty orzechowe są pyszne :)
Bożena Matuszczyk 02.10.2017 16:43
Smakowity ten torcik;)
Agnieszka-87-25 15.04.2017 13:52
smaczny prosty tort makowy z kajmakiem i masą budyniową
Habibi 31.12.2016 10:31
Widziałam ten tort w wykonaniu Ewy Wachowicz :) Od razu Cię poznałam i gratuluję udanego debiutu TV, choć to już chyba że cztery lata temu było ;)
Klausia 27.02.2016 21:15
smaczny tort
KORAL 22.01.2016 10:08
Wspaniały.
Ada-Gaba 10.04.2014 07:43
tort wygląda pysznie , efekt wspaniały
Olga_SK 08.11.2013 11:06
Zachwycające!
artur7 25.08.2013 20:47
smaczny deser
Kuchenka 21.06.2013 10:29
wygląda smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat