Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowy
1 szkl mąki pszennej
10 dag orzechów włoskich mielonych
1/2 proszku do pieczenia
4 jajka
1/2 szkl cukru
Krem budyniowy:
1 szkl mleka
1 budyń śmietankowy
kostka masła
1/2 szkl cukru pudru
Masa kajmakowa:
1/2 masy kajmakowej z puszki
3/4 kostki masła
Ponadto:
ok 10 małych bez
2 garści orzechów mielonych do dekoracji
Ciasto: Orzechy wymieszać z mąką i proszkiem. Jajka ubić z cukrem, dodać suche składniki i wymieszać delikatnie całość. Ciasto wlać do dużej tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 160 stopniach ok 45 minut. Wystudzić.
Krem: Z mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Wystudzić a następnie utrzeć z masłem i cukrem pudrem.
Masa kajmakowa: Utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać masę kajmakową cały czas ucierając.
Ciasto przekroić na pół, wyłożyć połowę kremu, na krem wysypać równomiernie grubo pokruszone bezy, reszta kremu, ciasto. Wierzch tortu udekorować masą kajmakową, posypać orzechami.