Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort orzechowo-biszkoptowy z kremem cappuccino

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 2 sztuki
cukier 1/3 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Ciasto orzechowe

orzechy włoskie siekane 200 gram
cukier puder 90 gram
jajko 3 sztuki
skórka z cytryny starta z połowy cytryny

Krem

żółtko jajek 4 sztuki
cukier 250 gram
capuccino 3 łyżki
masło 300 gram

Nasączenie

woda 1/2 szklanki
Syrop: waniliowy 2 łyżeczki
aromat cytrynowy kilka kropel

Polewa

czekolada gorzka 100 gram
mleko kilka łyżek

Dodatkowo

dżem porzeczkowy mały słoik
wiśnie kandyzowane
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowo-biszkoptowy z kremem cappuccino

Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przelewamy do tortownicy (o średnicy 21 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Ciasto orzechowe: orzechy mieszamy z cukrem pudrem i skórką cytrynową, odstawiamy na kilka godzin, następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy (o średnicy 21 cm) i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni C.

Krem: 200 g cukru zalewamy minimalną ilością wody i gotujemy, aż syrop będzie lekko gęstniał. Żółtka ucieramy z 50 g cukru, następnie wsypujemy cappuccino, do masy wlewamy cienkim strumieniem gorący syrop i ubijamy aż do wystygnięcia. Na koniec małymi kawałkami dodajemy masło i dalej ubijamy.

Składniki do nasączenia ciasta mieszamy.

Biszkopt przekrawamy na dwie części. Jedną część kładziemy na dnie tortownicy, nasączamy, wykładamy kleksami (w kilku miejscach) dżem z czarnej porzeczki i na tym rozprowadzamy ok 1/3 kremu. Następnie kładziemy ciasto orzechowe, lekko dociskamy, podobnie jak na biszkopcie wykładamy dżem (nie nasączamy ponczem, gdyż ciasto jest wystarczająco wilgotne) i 1/3 kremu. Przykrywamy drugą częścią biszkopta, dociskamy, nasączamy i rozsmarowujemy cienką warstwę kremu. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Czekoladę na polewę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do rondelka, wlewamy mleko i podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się czekolady. Studzimy.
Ostudzoną polewą równomiernie pokrywamy cały tort. Boki lekko od dołu dekorujemy wiórkami kokosowymi, wierzch wiśniami kandyzowanymi i pozostałym kremem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 21.11.2014 17:05
piękny torcik
Krystyna32 21.11.2014 13:09
pyszności
monikaT83 21.11.2014 11:48
Tort pyszny i śliczny!
gosia1988 21.11.2014 11:13
rewelacyjny tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak