Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Ombre Rose Cake

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 1/3 szkl
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Poncz

nalewka wiśniowa 1/3 szkl
woda 1/4 szkl

Krem do przłeożenia tortu

serek mascarpone 500 g
cukier puder 1 szkl
śmietana 30% 1 szkl
wanilia laski 1 szt
konfitura wiśniowa 1/2 słoika

Krem do dekoracji

białko 6 szt
masło 450 g
cukier 400 g
sól 1 szczypta
barwnik spożywczy do ciast do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Ombre Rose Cake

1. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Mąki przesiać wraz z proszkiem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Na koniec dodać przesiane mąki, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na trzy równe części.

2. Nalewkę zmieszać z wodą. Ponczem nasączyć wszystkie trzy blaty biszkoptu tuż przed przekładaniem kremem.

3. Śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Serek utrzeć z resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu. Przykryć drugim nasączonym blatem. Posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Przykryć trzecim nasączonym biszkoptem.

4. Białka ubijać na parze z cukrem przez około 8 minut. Zdjąć z ognia, by lekko przestygły. Masło (powinno być bardzo miękkie) ucierać na puszystą masę przez około 8 minut. Stopniowo dodawać ubite białka. Miksować jeszcze chwilę, by masy dobrze się połączyły.

Do całego kremu dodać odrobinę fioletowego barwnika, połowę masy odłożyć. Do pozostałej połowy dodać kolejną szczyptę fioletowego barwnika i podzielić masę na pół. Do połowy dodać ponownie odrobinę barwnika.

Przy pomocy szprycy z końcówką Wilton M1 robić na torcie róże zaczynając od dołu dekorując najciemniejszym kolorem. Następną warstwę dekorować jaśniejszym kremem, ostatnią zaś najjaśniejszym. Tort przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 20.12.2016 16:41
Śliczny tort
msmariusz 02.02.2015 11:32
słodki torcik
Jolanta40 09.01.2015 14:09
ależ pięknie ozdobiony !
tytka 06.01.2015 17:03
piękny jest! zawsze boje się robić takie dekoracje z kremu
kasia.s 05.12.2014 10:14
Cudownie się prezentuje:)
VioletoweKucharzenie 05.12.2014 07:12
przepiękny, oczu oderwać nie można:-)
migotka28 04.12.2014 23:01
ale cudo :)
halina17 04.12.2014 19:28
Smaczny tort.
Lucan 04.12.2014 19:22
wprawna ręka!
cukiereczek 04.12.2014 17:49
piękny ,Bajeczny
turkus3 04.12.2014 17:27
tort prezentuje się niesamowicie pięknie !!!
Michał2 04.12.2014 17:23
małe cudo;)
Wafelek2601 04.12.2014 17:16
Palce lizać
Agata3 04.12.2014 16:56
faktycznie przepiękny :)
mirosława4 04.12.2014 16:07
zapewne tak smakuje jak wygląda , super :)
erym 04.12.2014 15:47
jestem pod wrazeniem, super!
Bernadeta1 04.12.2014 15:09
podziwiam takie zdolności a torcik na pewno pyszny
Wiesława1 04.12.2014 15:07
Po mistrzowsku!!!!
Stenka 04.12.2014 14:43
wygląda rewelacyjnie
Agnieszka-87-25 04.12.2014 14:34
cudowny jest!!
Ola1984 04.12.2014 14:00
Przecudnie wygląda i pewnie tak też smakuje.
Adamorek 04.12.2014 12:53
piękne róże
Krystyna32 04.12.2014 12:43
wygląda cudnie
ania2610 04.12.2014 12:38
bajeczny ten tort!
Rysia 04.12.2014 12:12
Piękny i smaczny tort.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak