Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort nie tylko od świeta :)

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
cukier 100 gr
cukier waniliowy 1/2 op
olej 2 lyzki
mąka 150 gr
śmietana kremowa 30% lub 36% 500 ml
woda 500 ml
cukier do smaku 2-4 lyzek
sok z cytryny 1/2
czekolada gorzka 100 gr
masło 50 gr
śmietana kremowa 30% lub 36% 2-3 lyzek
marcepan
biszkopty podłużne
cukier puder 2-3 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: tort nie tylko od świeta :)

Kroki postępowania

1
Z marcepanu trzeba wykonać prosiaczki i schować do lodówki do schłodzenia, musza być przykryte aby nie wyschly.
Krok 1 - tort nie tylko od świeta :) foto
2
Dobrze ubic jajka z cukrem na puszysty kogel-mogel, dodac przesiana make i delikatnie recznie wymieszać, pod koniec mieszania dodac olej, wylac do formy 20cm i piec 50-60min w tem 180 stopni, na koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest suchy, jeśli tak to wystawiamy do wystygnięcia.
Krok 2 - tort nie tylko od świeta :) foto
3
Poncz i smietana.
Zagotować wode z cukrem, do ostudzonej wody z cukrem dodajemy sok z cytryny, cytryny tak jak cukru dodajemy do smaku, zostawiamy do zupełnego wystygnięcia. Ubijamy smietane na sztywno dodając cukier puder i cukier waniliowy bądź kilka kropel esencji waniliowej.
Krok 3 - tort nie tylko od świeta :) foto
4
Przystepujemy do składania tortu, biszkopt kroimy na 3 części, pierwsza czesc nasączamy ponczem tylko nie za dużo, ubita smietane dzielimy na 3 części, jedna z czesc smietamy nakładamy na biszkopt, nozem jak wygładzamy, przykrywamy drugim spodem i tak jak pierwszy nasączamy ponczem i nakładamy kolejna porcje smietany, i tak robimy z tzrecim spodem, na koniec ladnie wygładzamy gore i boki tortu.
Krok 4 - tort nie tylko od świeta :) foto
5
Tort dekorujemy biszkoptami.
Krok 5 - tort nie tylko od świeta :) foto
6
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolade, dodajemy maslo i razem dobrze mieszamy, potem dodajemy smietane i przez chwile mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia, jak masa czekoladowa wystygnie wylewamy ja na tort i delikatnie rozprowadzamy łopatka.
Krok 6 - tort nie tylko od świeta :) foto
7
Na czekolade układamy prosiaki :)
Krok 7 - tort nie tylko od świeta :) foto
8
I jeszcze tylko do dekoracji wstążka i mamy tort gotowy :)
Życze dobrej zabawy i smacznego.
W razie pytan proszę pisać.
Pozdrawiam Agi :)
Krok 8 - tort nie tylko od świeta :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta1221 06.06.2013 22:32
świetnie podany
wyattearp 28.05.2013 13:09
ślicznie wygląda
Ola1984 28.05.2013 10:46
Bardzo fajny torcik.
malaczarna23 28.05.2013 09:21
widziałam już gdzieś kiedyś taką dekorację,znakomita jest
Agula&Stabi 28.05.2013 07:59
super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak