Przepis i sposób przygotowania na: Tort naleśnikowy z mięsem warzywami
Naleśniki smażymy wg. swojego sprawdzonego przepisu.
odstawiamy w ciepłe miejsce.
Odkładamy w ciepłe miejsce.
FARSZ:
Mięso mielone ( u mnie zmielona łopatka ) podsmażamy na odrobinie rozgrzanego oleju – ciągle mieszamy , uważając , by się nie przypaliło.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Cukinię myjemy , obieramy ze skórki ( jeśli ma cienką , nie musimy tego robić 0 i kroimy w półplasterki.
Cebule kroimy w piórka.
Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy w półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Dodajemy cebule , a po chwili cukinię.
Delikatnie mieszając smażymy ok. 10 minut.
Pod koniec dodajemy pokrojone pomidory.
Farsz doprawiamy do smaku solą i pierzem.
CAŁOŚĆ:
Naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy.
Na spód układamy naleśnik.
Pokrywamy warstwą podsmażonego mięsa i warzywnym farszem.
Posypujemy startym serem i posiekanym szczypiorkiem.
Przykrywamy kolejnym naleśnikiem i ponawiamy układanie farszu aż do wyczerpania składników.
Całość wkładamy do nagrzanego na 160 C piekarnika na ok. 15 minut.
Zajadamy gorące!