Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort naleśnikowy z mięsem i warzywami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe

jaja 2 sztuki
mleko 3,2% 1 szklanka
mąka pszenna 2 szklanki
woda 1/2 szklanki
olej rzepakowy 1 łyżka
sól szczypta

Farsz

mięso mielone 30 dag
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 duża
seler 1 mały
por 1 biała część
cebula biała 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 2 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
woda 1/2 szklanki
sól i pieprz
olej do smażenia

Dodatkowo

oregano
oliwki zielone

Porada

Taki obiad z pewnością mile zaskoczy domowników- naleśniki w nieco innej odsłonie w postaci "tortu" z farszem z mięsa mielonego i dużej ilości warzyw- smacznie, zdrowo i inaczej :)

Przepis i sposób przygotowania na: Tort naleśnikowy z mięsem i warzywami

Kroki postępowania

1
Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy w głębokiej misce. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy na 20 minut na "odpoczynek".
Krok 1 - Tort naleśnikowy z mięsem i warzywami foto
2
W tym czasie w garnku z rozgrzanym olejem podsmażamy przez 5 minut pokrojone w kostkę cebulę białą i czerwoną oraz pokrojony w plasterki por.
Krok 2 - Tort naleśnikowy z mięsem i warzywami foto
3
Dodajemy starte na dużych oczkach marchew, seler i pietruszkę. Podlewamy wodą i dusimy, aż warzywa zmiękną (około 10 minut). Gdy tak się stanie dodajemy mięso wymieszane z papryką ostrą i czosnkiem granulowanym oraz koncentrat. Dokładnie mieszamy, dusimy pod przykryciem 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy, dusimy jeszcze chwilę aby smaki się przegryzły i zdejmujemy z ognia.
Krok 3 - Tort naleśnikowy z mięsem i warzywami foto
4
Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju rzepakowego (tylko do pierwszego smażenia). Łyżką wazową nabieramy ciasto, wylewamy na patelnię, rozprowadzamy i smażymy naleśniki po około 1,5 minuty z każdej strony. Z podanych proporcji wyjdzie ok 8 naleśników.
Krok 4 - Tort naleśnikowy z mięsem i warzywami foto
5
Naleśnik układamy na talerzu. Rozsmarowujemy około 2 łyżki farszu. Znów naleśnik, farsz, naleśnik, farsz i tak przygotowujemy 6-7 warstw. Górę tortu przykrywamy ostatnim naleśnikiem. Posypujemy oregano. Dekorujemy oliwkami. Smacznego!
Krok 5 - Tort naleśnikowy z mięsem i warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak