Tort naleśnikowy z mięsem i warzywami

Tort naleśnikowy z mięsem i warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto naleśnikowe

  • jaja

    2 sztuki
  • mleko 3,2%

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • woda

    1/2 szklanki
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • sól

    szczypta

Farsz

  • mięso mielone

    30 dag
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 duża
  • seler

    1 mały
  • por

    1 biała część
  • cebula biała

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • woda

    1/2 szklanki
  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Dodatkowo

  • oregano

  • oliwki zielone

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tort naleśnikowy z mięsem i warzywami

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort naleśnikowy z mięsem i warzywami foto
Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy w głębokiej misce. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy na 20 minut na "odpoczynek".
Krok 2 - Tort naleśnikowy z mięsem i warzywami foto
W tym czasie w garnku z rozgrzanym olejem podsmażamy przez 5 minut pokrojone w kostkę cebulę białą i czerwoną oraz pokrojony w plasterki por.
Krok 3 - Tort naleśnikowy z mięsem i warzywami foto
Dodajemy starte na dużych oczkach marchew, seler i pietruszkę. Podlewamy wodą i dusimy, aż warzywa zmiękną (około 10 minut). Gdy tak się stanie dodajemy mięso wymieszane z papryką ostrą i czosnkiem granulowanym oraz koncentrat. Dokładnie mieszamy, dusimy pod przykryciem 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy, dusimy jeszcze chwilę aby smaki się przegryzły i zdejmujemy z ognia.
Krok 4 - Tort naleśnikowy z mięsem i warzywami foto
Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju rzepakowego (tylko do pierwszego smażenia). Łyżką wazową nabieramy ciasto, wylewamy na patelnię, rozprowadzamy i smażymy naleśniki po około 1,5 minuty z każdej strony. Z podanych proporcji wyjdzie ok 8 naleśników.
Krok 5 - Tort naleśnikowy z mięsem i warzywami foto
Naleśnik układamy na talerzu. Rozsmarowujemy około 2 łyżki farszu. Znów naleśnik, farsz, naleśnik, farsz i tak przygotowujemy 6-7 warstw. Górę tortu przykrywamy ostatnim naleśnikiem. Posypujemy oregano. Dekorujemy oliwkami. Smacznego!
Justi2401
Taki obiad z pewnością mile zaskoczy domowników- naleśniki w nieco innej odsłonie w postaci "tortu" z farszem z mięsa mielonego i dużej ilości warzyw- smacznie, zdrowo i inaczej :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat