Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort na zaręczyny

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopty okrągłe 2 szt.
dżem morelowy 1 słoik
brzoskwinie 1 puszka
ananas 1 puszka
śmietana 30% 750 ml
cukier waniliowy 1 szt.
cukier puder 6 łyż.
sok z cytryny 1 łyż.
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżecz.
krem maślany: 1 porcja
wódka 200 ml
masa cukrowa 600 g
barwnik czerwony 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tort na zaręczyny

Kroki postępowania

1
Każdy biszkopty przekrawam na pół, tak aby powstały 4 krążki. Krem śmietanowy: Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodaję sok z cytryny. Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklance gorącej wody, odstawiam do ostudzenia. Ostudzoną, ale płynną żelatynę dodaję do ubitej śmietany i mieszam. Pierwszy krążek biszkoptu smaruję dżemem brzoskwiniowym. Smaruję częścią śmietanowego kremu, nie daję go dużo, tylko tyle, aby zakryć dżem.
Krok 1 - Tort na zaręczyny foto
2
Drugi krążek biszkoptu nasączam ponczem sporządzonym z wódki, i syropu z brzoskwiń z puszki. Wykładam krem śmietanowy, wyrównuję, układam równomiernie pokrojone brzoskwinie. Trzeci krążek także nasączam, rozsmarowuję dokładnie krem i układam pokrojone ananasy. Czwarty, ostatni krążek również nasączam ponczem.
Wierzch i boki tortu smaruję dokładnie maślanym kremem. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia.
Krok 2 - Tort na zaręczyny foto
3
Dekoracja: Przygotowuję masę cukrową. Białą masę cukrową wałkuję na dość cienki placek, przykrywam nią tort, odcinam niepotrzebne kawałki, tak aby utworzyć obrusik (nie obcinam za bardzo skrajów placka, gdyż podwijam go pod ciasto, tak aby tort ładnie wyglądał). Pozostałą masę łączę ze szczyptą czerwonego (wiśniowego) barwnika. Różową masę dokładnie wyrabiam, wałkuję na dość cienki placek i wycinam kieliszkiem kółka, z których lepię różyczki. Z reszty placka formuję serduszka. Ozdoby przyklejam za pomocą lukru do masy na torcie. Cukrowym pisakiem robię napis w serduszku. Tort wkładam do lodówki.
Krok 3 - Tort na zaręczyny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Isia 05.11.2012 14:00
ładniusi!
sara1 05.11.2012 08:34
śliczny
Mariposas 04.11.2012 20:55
super
owca441 04.11.2012 19:36
cudny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak