Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort na rocznicę ślubu

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 750 ml
cukier waniliowy 1 szt.
cukier puder 6 łyż.
sok z cytryny 1 łyż.
jajko 1 szt.
cukier 3 łyżecz.
cukier waniliowy 1 łyżecz.
masło 125 g
wódka 200 ml
dżem z czarnej porzeczki 1 słoik
brzoskwinie 1 puszka
masa cukrowa 600 g
żółty barwnik 1 szczypta
czerwony barwnik 1 szczypta
Żelatyna wieprzowa Prymat
Biszkopt 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort na rocznicę ślubu

Kroki postępowania

1
Biszkopty przecinamy na pół, mają powstać 4 krążki. Krem śmietanowy: Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy sok z cytryny (aby krem nie był mdły). Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, pozostawiamy do ostudzenia. Ostudzoną żelatynę dodajemy do ubitej śmietany, mieszamy. Pierwszy krążek biszkoptu smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
Krok 1 - Tort na rocznicę ślubu foto
2
Wykładamy część kremu, ale nie za dużo, tak tylko żeby zakryć dżem. Drugi krążek biszkoptu nasączamy ponczem sporządzonym z wódki i syropu z brzoskwiń. Wykładamy krem śmietanowy i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Trzeci krążek również nasączamy, rozsmarowujemy krem, wykładamy brzoskwinie. Czwarty, ostatni krążek także nasączamy ponczem. Krem maślany: Jajko z cukrami ubijamy podgrzewając na wolnym ogniu lub w kąpieli wodnej - do całkowitego rozpuszczenia się cukru (ma powstać biała, kremowa masa). Masło ucieramy na puch i nie przerywając ucierania stopniowo (po łyżce) dodajemy masę jajeczną. Wierzch i boki tortu smarujemy maślanym kremem. Tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 2 - Tort na rocznicę ślubu foto
3
Dekoracja: W międzyczasie przygotowujemy masę cukrową. Białą masę cukrową wałkujemy na dość cienki placek, przykrywamy nim tort, odcinamy zbędne kawałki masy, tak aby utworzyć obrusik (nie obcinamy za bardzo skrajów placka, gdyż podwijamy go pod ciasto, tak aby tort ładnie wyglądał). Z białej masy robimy róże: wałkujemy ją na placek, wycinamy kieliszkiem kółka i sklejamy ze sobą płatki. Z placka wycinamy radełkiem dwa listki, wykałaczką wykonujemy nerwy. Do większej reszty białej masy dodajemy szczyptę czerwonego (wiśniowego) barwnika - wałkujemy i za pomocą szablonu wykrawamy literki. Nożem wykrawamy cyfry, dekorujemy je srebrnymi kuleczkami, które przyklejamy lukrem. Do pozostałej masy dodajemy żółty barwnik - rolujemy i formujemy obrączki, które smarujemy odrobiną oliwy wymieszanej ze złotym barwnikiem. Ozdoby przyklejamy za pomocą lukru (lub wody) do białej masy na torcie. Tort trzymamy w lodówce.
Krok 3 - Tort na rocznicę ślubu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 07.12.2012 10:46
no to rodzice musieli być dumni:) przepiękny tort!
ilka_86 06.11.2012 13:32
dziękuję bardzo za tyle miłych słów:)
monika1968 02.11.2012 20:54
Cudowny :)
miroslawa 31.10.2012 04:16
piękny
sara1 30.10.2012 15:49
śliczny
Poison1988 30.10.2012 15:41
Przepiękny :) takie smakołyki mi się strasznie ciężko zjada... są zbyt ładne po prostu ;)
ziutula
ziutula 30.10.2012 15:36
cudeńko..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak