Przepis i sposób przygotowania na: Tort na roczek
Mąkę tortową,mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek do osobnej miseczki,dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę,po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Masa jajeczna ma mieć konsystencję majonezu. Do masy stopniowo przesiewamy mieszankę mączną powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Miksera już nie używamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej (tylko na dno)papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni,podkręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu.
Upieczone,ostudzone biszkopty kroimy tak aby powstały trzy kwadraty duże i 2 mniejsze. Każdy kwadrat nasączamy za pomocą pędzelka ponczem zrobionym z wody ,soku z cytryny i pudru cukru oraz cienko smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Nakładamy na pierwszy kwadrat,przykładamy drugim,znowu nakładamy śmietanę i trzeci kwadrat. Z dwoma mniejszymi postępujemy tak samo tyle,że układamy je na górze tworząc karo.
Boki i wierzch tortu smarujemy cienką warstwą śmietany. Bierzemy rękaw cukierniczy i odpowiednią końcówkę do dekoracji,napełniamy śmietaną i ozdabiamy boki tortu.Obwódki robimy w kolorze dodając do śmietany fioletowego barwnika.Tort przyozdabiamy srebrnymi perełkami.Na górze stawiamy figurkę. Przed podaniem tort schładzamy w lodówce.