Tort na Komunię Św

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • jajko

    6 szt
  • mąka

    1 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • olej

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Krem śmietanowy

  • serek mascarpone

    250 g
  • śmietana 36%

    500 ml
  • zagęstnik do śmietanki

    2 opak
  • cukier puder

    3 łyżki

Na masę maślaną (do obłożenia tortu)

  • masło

    1 kost
  • sok z cytryny

    4 łyżeczki
  • cukier puder

    170 g

Dodatkowo

  • brzoskwinie

    1 puszka
  • masa cukrowa

    700 g
  • opłatek cukrowy

    1 szt

Poncz

  • woda gotowana ostudzona

    159 ml
  • sok z cytryny

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubijając na koniec dodać olej, wymieszać. Wsypać mąkę, ostrożnie wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem , tylko samo dno tortownicy o wymiarach 27 cm. Włożyć do piekarnika, piec ok.30 minut w 175 stop, tzw do suchego patyczka.
Krem śmietanowy : Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać zagęstniki, dalej ubijać. Następnie dodawać stopniowo, cukier puder i po łyżce serka mascarpone, delikatnie wymieszać.
Masa maślana : Do miski przełożyć masło pokrojone w kostkę, ubić do białości, następnie dodać cukier puder i sok z cytryny, dalej ubijać. Odłożyć 1 łyżkę masy maślanej do opłatka.
Poncz : Wodę połączyć z cukrem, sokiem z cytryny, wymieszać. Brzoskwinie odlać z syropu, osączyć na sicie, pokroić w kostkę.
Przełożenie tortu : Tort przekroić na 3 placki. Pierwszy krążek nasączyć ponczem, wyłożyć połowę kremu śmietanowego, posypać pokrojonymi brzoskwiniami. Tak samo postąpić z drugim krążkiem i przykryć trzecim krążkiem. Wierzch i boki tortu posmarować masą maślaną, odstawić tort, najlepiej na całą noc do lodówki.
Masę cukrową dobrze wyrobić, rozwałkować, obłożyć nią tort, nadmiar masy ściąć. Z pozostałej masy wyciąć pasek i nakleić na dół tortu, za pomocą pędzelka z wodą.
Z opłatka wyciąć kwiatki i napis, pozostawić resztę okrągłego opłatka ze zdjęciem. Opłatek na torcie z kwiatkami i napisem, nakleić za pomocą masy maślanej, lekko docisnąć.
Udekorować harmonijką i kokardą zrobioną z masy cukrowej, przyklejając na wodę. Odstawić do lodówki .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 11.08.2016 19:05
Bardzo ładny.
Alex_M 11.08.2016 18:30
super wyszło :)
jagoda5913 11.08.2016 13:52
super torcik
Futka 11.08.2016 11:47
Prześliczny torcik :D
mirosława4 11.08.2016 11:45
piękny ten torcik
w mojej kuchni 11.08.2016 08:38
wspaniałości tortowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat