Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort na kolejne urodziny dziadka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt;

mąka tortowa 1,5 szkl,
mąka ziemniaczana 1/2 szkl,
cukier 1 szkl,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
Soda oczyszczona Prymat 1 płaska łyżeczka
sól szczypta

krem straciatella;

śmietana 30% 600 ml,
serek mascarpone 500 g,
czekolada gorzka 100 g,
cukier puder 3 łyżki

krem śmietankowy;

śmietana 30% 400 ml,
fix do śmietany 2 op,
cukier puder 1 - 2 łyżki,

poncz;

woda 1/2 szkl,
sok z cytryny 1 szt,
cukier 3 -4 łyżki,

dodatkowo;

krem śmietankowy 1 op.(gotowy)
dżem wiśniowy 1 słoik
rurki wafelkowe 3 op,
dekoracja

Przepis i sposób przygotowania na: Tort na kolejne urodziny dziadka

Biszkopt;
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Dodajemy na przemian żółtka z cukrem.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i delikatnie połączyć z masą jajeczną.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 40 - 50 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty.


Krem straciatella:

Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Następnie połączyć z serkiem mascarpone delikatnie mieszając, na koniec dodać utarte wiórki czekoladowe ( startą czekoladę ) ponownie delikatnie wymieszać.

(Do uzyskania bardziej stabilnej konsystencji kremu można dodać 1 - 2 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody.)

Krem śmietankowy do dekoracji tortu:

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, a następnie dodać śmietan fix.

Gotowy krem śmietankowy zrobiony według opisu na opakowaniu.

Poncz:

Sok z cytryny połączony z cukrem i wodą przegotowaną.

Składanie tortu:

Spodni blat biszkoptu nasączyć ponczem, następnie posmarować dżemem wiśniowym, nałożyć połowę kremu straciatella, przykryć drugim nasączonym blatem zrobić to samo co z pierwszym, nałożyć trzeci blat docisnąć delikatnie formując tort.

Cały tort posmarować gotowym kremem śmietankowym.

Boki tortu obłożyć rurkami waflowymi kokosowymi.

Górę tortu udekorować różyczkami i listkami z masy cukrowej ( mojego wykonania), koralikami oraz kremem śmietankowym.

Tort przewiązać wstążką i włożyć do lodówki na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 12.06.2017 08:17
piękny torcik
ania2610 09.06.2017 16:29
piękny torcik :)
Bożena Matuszczyk 08.06.2017 22:04
Miło mi .Dziękuję;)
gusia1000 07.06.2017 11:24
Ładny tort.
anulka69 07.06.2017 08:50
po prostu śliczny
Bożena Matuszczyk 06.06.2017 23:05
Dziękuję za miłe komentarze;)
KORAL 06.06.2017 19:28
jak zawsze cudeńko :)
Urszula Świeca 06.06.2017 18:52
Torcik przepiękny.))
Mniam 06.06.2017 10:57
Piękne torty robisz ;)
Malinka 06.06.2017 09:10
Śliczny torcik!
Krystyna32 06.06.2017 07:48
piękny tort
Wiesława1 06.06.2017 04:35
Ładna dekoracja
Franciszek 05.06.2017 23:56
piękny tort
Bożena Matuszczyk 05.06.2017 23:38
Dziękuję za miłe komentarze. Renataj miło mi i ciesze sie że tak piszesz bardzo serdecznie dziekuje.;)
Renata9 05.06.2017 22:59
Rewelacyjny tort :-)
Renataj 05.06.2017 21:44
Pani Bożeno u Pani każdy tort to prawdziwe dzieło sztuki, aż żal kroić i jeść:)
Bernadeta1 05.06.2017 21:12
uroczy i pyszny torcik
Ewa Wojtaszko 05.06.2017 20:43
ale ładny :)
pestka 05.06.2017 20:42
Ładny torcik
Wiktoria29 05.06.2017 20:26
bardzo ładny
Bożena Matuszczyk 05.06.2017 19:32
Dziękuję ,miło mi.;)
Diana Rusiłowicz 05.06.2017 19:11
Cudowny tort.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak