Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort na chrzest

4.0
(30)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT JASNY

jajko 3 sztuki
mąka 3 łyżki
cukier 3 łyżki
olej 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 szczypta

MASA ŚMIETANKOWA

śmietana 30% 0,5 litry
Żelatyna wieprzowa Prymat 3,5 łyżki
mleko 3/4 szklanki do rozpuszczenia żelaty
ser biały 0,5 kg 3 razy mielony
cukier puder 4-5 łyżek do smaku
brzoskwinie w puszce 1 puszka

MASA BUDYNIOWA

masło 1 kostka
mleko 0,5 litry
budyń waniliowy 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie

Porada

Taką dekoracje można także wykonać na roczek!

Przepis i sposób przygotowania na: Tort na chrzest

BISZKOPT:
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 min w 180°C.
Po upieczeniu biszkopt studzimy.
W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. W sumie do tortu będziemy potrzebować trzech.
MASA ŚMIETANKOWA: Żelatynę rozpuszczamy w mleku. Studzimy delikatnie.
Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę.
Schłodzoną śmietankę przelewamy do miski i ubijamy. Do ubitej dokładamy stopniowo ser, a następnie słodzimy całość do smaku. Gdy cukier dobrze się już połączy z całością wlewamy żelatynę. Intensywnie mieszamy. Wsypujemy pokrojone owoce, mieszamy. Tak przygotowaną śmietanką przekładamy dwa z upieczonych biszkoptów. Odstawiamy do zastygnięcia na około 30 minut.
MASA BUDYNIOWA:
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy pozostałe składniki: mąkę, budyń, cukier waniliowy, żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo przestudzony budyń.
Gotową masę wykładamy na przełożone masą śmietankową biszkopty. Przykrywamy całość trzecim biszkoptem. Odstawiamy do chłodu.
Torcik dowolnie dekorujemy. Ja dekoracje wykonałam z masy budyniowej. Z przygotowanej masy wykonałam na torcie dziecięcy wózek. Buzię dziecka wykonałam z gotowej masy marcepanowej. Uśmiech, oczka i loczek wykonałam z kremu czekoladowego.
Masa do dekoracji:
- 1 litr mleka
- 5 łyżki cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 2 budynie waniliowe,
- 1 kopiata łyżka mąki kartoflanej,
- 1 kopiata łyżka mąki tortowej
- 5 żółtek

- 2 kostki masła,

Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami, cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy budyń.
Częścią masy obtaczamy wstępnie tort.
Właściwą dekorację zaczynamy od wycięcia główki dziecka. Następnie barwimy cześć masy na jasny róż i wykonujemy wózek oraz dolny wianuszek. Z jasnej masy wykonujemy kontury wózka, listki różyczek oraz górny wianuszek. Część masy barwimy na mocny róż. W tym kolorze wykonane są róże.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 31.01.2017 11:02
Muszę kiedyś taki zrobić
Jolanta40 14.12.2016 22:53
pięknie się prezentuje
Kasiaaa 12.05.2015 21:21
Przepiękny:)
anna stelmaszczyk 21.04.2015 06:51
Śliczny torcik
Ada-Gaba 05.10.2014 20:15
mistrzowskie wykonanie, brawo
Klausia 23.09.2014 22:59
świetny ten tort :
norweska20 15.08.2014 18:36
rewelacja ...
ada.la 11.05.2014 17:25
masz talent do tortów. Śliczny
krokus 11.05.2014 09:58
piękny torcik
aisoglam 07.05.2014 16:10
Śliczne te torty robisz! Naprawdę imponujące!
gusia1000 02.05.2014 20:46
Tort na medal.
Malinka 27.04.2014 15:43
Tort prezentuje się przepięknie!
Beata999 26.04.2014 22:19
Śliczny wózeczek.
migotka28 26.04.2014 22:03
piękny torcik gratuluje umiejętności dekoracyjnych
malaczarna23 26.04.2014 20:58
rewelacyjny tort:) pięknie wygląda
barbara11561 26.04.2014 20:44
piękny torcik :)
Agata3 26.04.2014 20:35
tort zachwyca :)
Kolorowa 26.04.2014 20:17
Bardzo ładny tort ;)
pajbek 26.04.2014 20:01
Cudeńko :-)
Ania84 26.04.2014 19:57
cudo :) dzidziuś przesłodki :)
Bernadeta1 26.04.2014 19:38
śliczny torcik, proszę napisz jak zrobiłaś taką różowa przeplatankę
IZABELA29 26.04.2014 19:32
szkoda ,że nie ma kpk ozdabiania chętnie bym podglądła jak się ją robi
IZABELA29 26.04.2014 19:30
kolejne cudo
kasienka23 26.04.2014 18:37
wygląda świetnie!
Małgorzata9 26.04.2014 18:34
wygląda obłędnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak