Tort na bitej śmietanie z galaretką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka

    1 szklanka
  • budyń waniliowy

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • śmietanka kremowa

    500 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • krem do tortów truskawkowy

    1 opakowanie
  • dżem wiśniowy

    1 słoiczek
  • biszkopty podłużne

    1 mały
  • ozdoby do tortu

  • galaretka różowa

    1 szt.
  • czekolada

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort na bitej śmietanie z galaretką foto
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier, żółtka i ponownie ubijamy na puszystą masę. Do masy wsypujemy mąkę, budyń, proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30-35 minut. Studzimy. Zimny biszkopt przekrawamy na trzy części.
Krok 2 - Tort na bitej śmietanie z galaretką foto
Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody i przestudzoną wylewamy na talerz, aby stężała. Gdy galaretka będzie mocno sztywna to kroimy ją w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. 1/3 śmietany mieszamy z pokrojoną galaretką. Pierwszy biszkopt smarujemy dżemem, a na dżemie rozsmarowujemy 3-4 łyżki bitej śmietany.
Krok 3 - Tort na bitej śmietanie z galaretką foto
Przykrywamy drugim biszkoptem, na który wykładamy śmietanę z galaretką. Przykrywamy trzecim biszkoptem.
Krok 4 - Tort na bitej śmietanie z galaretką foto
Wierzch tortu i boki smarujemy bitą śmietaną. Krem truskawkowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i dekorujemy nim wierzch tortu. Boki tortu posypujemy startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą, górę startym biszkopcikiem.
Krok 5 - Tort na bitej śmietanie z galaretką foto
Na wierzchu układamy także dekoracje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorian 02.05.2014 23:29
pieknie wyglada
Motorek 14.04.2014 18:35
wspaniały tort
gacopierz23 07.04.2014 17:46
lubię śmietankowe torty a ten jest piękny
ppaulina 28.03.2014 10:56
pięknie wygląda ten torcik
fotoviderek 06.02.2014 11:56
Świetny torcik :)
Angelika10 24.11.2013 13:16
śliczny torcik
Łukasz15 03.10.2013 09:27
Cudny i z pewnością pyszny
Mniam 03.10.2013 09:13
Super torcik. Wszystkiego najlepszego dla małej Majeczki :)
Róża1 02.10.2013 23:40
cudowny torcik!!!!
Małgorzata9 02.10.2013 22:48
cudowny torcik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat