Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort na 29 urodziny

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Tort zrobiłam na 29 urodziny mojego syna Marcina, a że lubi tylko śmietankowy i to z brzoskwiniami to postanowiłam właśnie taki mu przygotował. Torcik bardzo synowi się spodobał i bardzo smakował jak jemu tak i przybyłym gościom.

Składniki:

Składniki na biszkopt:

jajko 5 sztuk
mąka tortowa 190 gramów
mąka ziemniaczana 60 gramów
cukier 150 gramów
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Masa śmietankowa:

śmietana 30% 1 litr
cukier puder 3 łyżki
śmietan fix 2 opakowania
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
woda gorąca 40 mililitrów

Dodatkowo;

krem do tortów śmietankowy 1 opakowanie
mleko 300 mililitrów
dżem porzeczkowy 1 słoik
brzoskwinie w puszce 1 puszka
orzechy włoskie siekane 2 szklanki
barwnik spożywczy do ciast 1 szczypta
dekoracja 12 sztuk

Porada

Barwnik w kolorze niebieskim. Dekoracja to róże ,listki i koraliki według uznania.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort na 29 urodziny

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, następie ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Do ubitej masy białkowej dodajemy na przemian cukier i żółtka cały czas ubijając. Do masy przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy około 45 minut, najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na trzy placki.

Krem śmietankowy:Dobrze schłodzoną kremówkę 30% ubijamy na sztywną masę ze cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix -y. Część ubitej śmietany łączymy z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody letnią żelatyną,a następnie dodajemy do pozostałej śmietany i delikatnie miksujemy do połączenia. Brzoskwinie odsączamy na sitku z soku,kroimy w kostkę. Gotowy krem śmietankowy przygotowujemy według opisu na opakowaniu.

Orzechy po obraniu, wkładamy do woreczka i rozdrabniamy wałkiem do ciasta. 

Składanie tortu: Spodni placek czyli spód biszkoptu nasączamy sokiem z brzoskwiń, następnie smarujemy dżemem smak dowolny u mnie (czarna porzeczka), nakładamy część kremu śmietankowego, na krem nakładamy część pokrojonych brzoskwiń wciskając je lekko w masę śmietankową. Nakładamy drugi placek i robimy to samo,nakładamy trzeci ostatni placek, dociskamy. Cały tort smarujemy gotowym kremem śmietankowym,boki obsypujemy orzechami.
Górę tortu dekorujemy masą śmietankową ,koralikami oraz różami i listkami z masy cukrowej swojego wykonania. Niewielką ilość masy farbujemy barwnikiem niebieskim aby wykonać napis.

Gotowy tort wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 16.07.2018 07:48
Miło mi dziękuję;)
gusia1000 15.07.2018 14:18
Tort na medal.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak